NVPI: “Overheid heeft een puinhoop gemaakt van de downloadkwestie”

Rechters oordeelden maandag in twee zaken dat downloaden mag

Atze de Vrieze ,

Maandag oordeelde het Gerechtshof in Den Haag in twee verschillende zaken dat downloaden uit illegale bron in Nederland mag. Daarmee herroepen zij een eerdere uitspraak van uit juni 2008.

Rechters oordeelden maandag in twee zaken dat downloaden mag

Maandag oordeelde het Gerechtshof in Den Haag in twee verschillende zaken dat downloaden uit illegale bron in Nederland mag. Het ging om een zaken tussen usenetplatform FTD en filmproducent Eyeworks en tussen  ACI (importeur van lege cd’s) tegen de stichting Thuiskopie over de vaststelling van de vergoeding. De rechter stelt in de laatste zaak dat de regering er geen misverstand over laat bestaan dat downloaden uit illegale bron mag, verwijzend naar uitspraken van de minister van justitie Hirsch Ballin. Daarmee herroept hij de uitspraak van zijn voorganger over dezelfde zaak in juni 2008.

Die uitspraak deed nogal wat stof opwaaien in juridische kringen. Dezelfde rechter oordeelde ook dat usenetplatform FTD aan openbaarmaking van bestanden doet, een oordeel dat eveneens maandag in hoger beroep teruggedraaid is. De bewuste rechter lijkt dan ook wat alleen te staan in zijn oordeel. Sinds juni 2008 heeft geen enkele rechter die controversiële uitspraak bevestigd. Dat ligt niet aan de rechters, denkt de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, die de uitspraak van anderhalf jaar geleden een doorbraak noemde. “De Nederlandse overheid heeft een puinhoop gemaakt van de downloadkwestie. De rechters zitten met de handen in het haar. NVPI roept de regering daarom op om de problemen zo snel mogelijk op te lossen zodat de legale online markt voor muziek en film zich eindelijk goed kan ontwikkelen.”

De rechter in de zaak ACI vs Thuiskopie merkt inderdaad op dat de Thuiskopieregeling geen ideale oplossing is. Volgens het Hof stimuleert het huidige systeem (downloaden is niet strafbaar) ook uploaden (wat wel strafbaar is). Zolang dat zo is zien rechthebbenden zich volgens de rechter geconfronteerd met de nadelige gevolgen van illegaal uploaden. Die worden niet gecompenseerd door inkomsten uit de thuiskopievergoeding. Zolang de regering downloaden niet verbiedt, zo voegt de rechter toe, is de Thuiskopieregeling beter dan niets. Met die constatering neemt de NVPI geen genoegen. De inkomsten van de stichting nemen namelijk steeds verder af. “NVPI wijst er daarbij op dat de regering de thuiskopieregeling heeft bevroren en er alleen een vergoeding wordt betaald voor materiaal dat gekopieerd wordt op blanco cd’s en dvd’s en dus niet op het kopiëren naar een harde schijf of mp3-speler, zoals vandaag de dag gebruikelijk is.”