Nederland schreeuwt om cultuur op de barricades

Ook de VPRO komt op voor kunsten

Tomas Delsing ,

De kabinetsplannen om te bezuinigen op cultuur en een BTW-verhoging van 13% door te voeren in de podiumkunsten stuiten op veel weerstand. Zaterdag 20 november krijgt die weerstand een stem in de vorm van de protestactie Nederland schreeuwt om cultuur.

Ook de VPRO komt op voor kunsten

De kabinetsplannen om te bezuinigen op cultuur en een BTW-verhoging van 13% door te voeren in de podiumkunsten stuiten op veel weerstand. Zaterdag 20 november krijgt die weerstand een stem in de vorm van de protestactie Nederland schreeuwt om cultuur. Een protestactie op verschillende plaatsen in het land, gesteund door onder andere kunstenaarsvakbonden CNV Kunsten en FNV KIEM, Kunsten ’92, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Het Parool en de VPRO.

De actiedag is breed opgezet, vertelt Denise Cremers, woorvoerder van mede-initiator FNV KIEM. "We hebben er heel bewust voor gekozen om uit alle disciplines en genres artiesten te vragen. Zo komen Carel Kraayenhof, Freek de Jonge, maar ook Waylon. Die spreekt toch een breder publiek aan." Daarnaast wordt er achter de schermen ook druk gelobbyd, zowel in Den Haag als in het land: "Ruim tachtigduizend mensen hebben de petitie tegen de bezuinigingen al getekend, we verwachten over de honderdduizend heen te gaan."

FNV KIEM verzet zich nadrukkelijk tegen de kabinetsplannen, maar realiseert zich dat ook de kunstensector de broekriem aan zal moeten halen. "We zijn niet tegen bezuinigingen, maar wel op deze manier", zegt Cremers. "We zijn bezig geweest met het opstellen van een alternatief bezuinigingsplan, dat we binnenkort aan hopen te kunnen bieden in Den Haag. We hebben enorm veel kennis op dit gebied, hopelijk doet de politiek daar zijn voordeel mee."

Nederland Schreeuwt is niet de enige actie tegen het nieuwe cultuurbeleid, ook de popsector laat van zich horen. Muzikant Gerhardt startte een alternatieve actie voor de in zijn ogen holle Schreeuw Om Cultuur. Hij vindt dat mooie dingen beter gefluisterd kunnen worden. Op de site geenstropomdepop.nl laten artiesten als De Staat, Perquisite, Houses, DeWolff, Krach, Bombay Show Pig en Anne Frank Zappa op muzikale wijze horen het niet eens te zijn met de harde bezuinigingsplannen.

Niet iedereen uit de cultuursector kan zich vinden in de schreeuwerige toon die door de actievoerders wordt aangeslagen. "Ik vind schreeuwen een negatieve manier om de aandacht te vragen", zo schrijft Beans & Fatback percussionist Gerhardt Heusinkveld op zijn blog. "Het is niet mijn insteek. Vraag Jan Smit aan zijn fans uit te leggen dat wat hij doet, ook cultuur is."

Op de landelijke actiedag zullen in 67 steden door heel Nederland actievoerders om 16.00 uur de straat op gaan om hun stem te laten horen. Op de website van Nederland schreeuwt om cultuur kun je per stad zien welke activiteiten er zullen zijn.


De steden waarin gedemonstreerd kan worden in alfabetische volgorde:
Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Beuningen, Beverwijk, Brabantstad, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gorinchem, Goude, Groesbeek, Gorinchem, Gouda, Groesbeek, Groesbeek, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Helmond, Heumen, Hilversum, Hoorn, Houten, Leerdam, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Oss, Rotterdam, Ruurlo, Schiedam, Sittard-Geleen, Tiel, Tilburg, Uden, Utrecht, Velp, Venlo, Wageningen, Weesp, West Maas en Waal, Wijchen, Woudrichem, Zeist, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.