Faillissement Live Nation kan tot verzelfstandiging Mojo leiden

Mojo weet niet of met elf ontslagen ergste leed geleden is

Ingmar Griffioen ,

"Als het slecht gaat met Live Nation betekent niet dat het ook slecht gaat met Mojo", stelt woordvoerder Marjanne Manders. Mojo nuanceert graag het beeld dat het bedrijf meegetrokken kan worden door het moederbedrijf. "Als je alle doemscenario's uit de kast haalt en Live Nation echt failliet gaat, dan denk ik dat Mojo in handen komt van de huidige directie", laat Mojo-jurist Ruben Brouwer desgevraagd weten.

Mojo weet niet of met elf ontslagen ergste leed geleden is

"Als het slecht gaat met Live Nation betekent niet automatisch dat het ook slecht gaat met Mojo", stelt woordvoerder Marjanne Manders duidelijk. Mojo nuanceert graag het beeld dat het bedrijf meegetrokken kan worden door het omvallende moederbedrijf. "Als je alle doemscenario's uit de kast haalt en Live Nation echt failliet gaat, dan denk ik dat Mojo in handen komt van de huidige directie", laat Mojo-jurist Ruben Brouwer desgevraagd weten.

Live Nation Entertainment maakte onlangs slechte kwartaalcijfers bekend ($ 34,61 miljoen verlies). Ook ruimden meerdere topmannen de afgelopen maanden het veld bij het Amerikaanse entertainmentconcern, dat ook Mojo in zijn aandelenportefeuille heeft. Mojo's kwartaalcijfers zijn daar ook in verwerkt, maar volgens Manders draait Mojo wel goed met succesvolle festivals en concerten. "Het is niet zo dat wij in de rode cijfers zitten. Maar we hebben wel elf mensen moeten ontslaan en hebben 35% minder concerten gehad. De situatie is dus wel ernstig. Maar je kunt de Amerikaanse situatie niet 1-op-1 met de Nederlandse vergelijken."

De slechte Amerikaanse cijfers hebben geen consequenties voor Mojo, verzekert Manders. "Wij functioneren namelijk als zelfstandige onderneming binnen Live Nation International en er is wat dat betreft geen bemoeienis vanuit Amerika." Ruben Brouwer, manager Juridische Zaken en P&O bij Mojo, vult aan: "De aandelen zijn in handen van een Amerikaans bedrijf, maar dat heeft zich in principe nog nooit bemoeid met hoe wij zaken doen. Er staan Nederlanders aan het roer, die bepalen wat er gebeurt en wat er met de winst gebeurt. De huidige reorganisatie komt ook niet vanuit Live Nation, maar is een beslissing van de Mojo-directie. Daar is Amerika nauwelijks mee betrokken."

Brouwer legt uit waar de Amerikanen dan wel bij betrokken zijn: "Ze kijken wel naar de cijfers en stellen af en toe een vraag. Het is niet zo dat ze zeggen: 'gooi er eens elf man uit, want je moet meer winst maken'. Dan zou ik me zorgen maken. Ik heb hier nog nooit een Amerikaan gezien, wij nemen alle beslissingen zelf." Dat laatste lijkt ook het meest waarschijnlijke scenario als Live Nation wel ten onder gaat. "Als ze failliet gaan, dan zou dat betekenen dat je in een Amerikaanse faillissementsprocedure belandt. Dat is heel anders dan in Nederland en veel meer gericht op een doorstart." Brouwer verwacht dat de Mojo-directie, die het bedrijf destijds aan LiveNation verkocht, dan weer op eigen kracht verder gaat. "Maar dat is in de glazen bol kijken."

Manders en Brouwer benadrukken dat de negatieve Amerikaanse cijfers een vertekend beeld geven. Brouwer: "De hoofdreden waarom LiveNation nu niks verdient, is dat ze - om uit Clear Channel te stappen - een hele ongunstige lening hebben afgesloten. De kosten zijn hoog omdat de rente toen hoog was. Die lening wordt op dit moment geherfinancierd." Manders: "De bedrijven die onder Live Nation International vallen, zijn winstgevend en hebben onder meer succesvolle festivals als Lowlands, Rock Werchter en Download onder zich." Dat een aantal mensen uit de LiveNation-top vertrokken zijn, zegt Brouwer niet zoveel. "Barry Diller? Die man is 68. Die heeft één klus gekregen: de fusie van Live Nation en Ticket Master. Als hij klaar was mocht hij weer weg en zo geschiedde."

3VOOR12 vroeg zich vorige week af of de live-bubbel op barsten stond. Bij Mojo geloven ze niet in het bestaan van die bubbel noch in de eerste haarscheuren. Manders vervolgt: "De live-industrie bestaat al veertig jaar en daar zitten altijd pieken en dalen in. Nu zijn er minder concerten en bezoekers en de verwachting is dat dit in 2011 niet aantrekt, maar wij signaleren nog niet structureel minder bezoekers per concert. Je ziet wel dat er minder artiesten zijn die grote stadions kunnen vullen." Artiesten van kaliber Prince of Muse, waarmee Mojo dit jaar nog wel 60.000 bezoekers naar het Goffertpark trok. "Voor 2011 hebben we wel Take That en Robbie Williams. Er zijn nog een aantal artiesten die het kunnen, maar het wordt wel moeilijker."

Manders vindt dat de berichtgeving over de problemen bij Live Nation en Mojo een te negatieve teneur heeft. "Alsof de ondergang nabij is. Dat is niet het geval." Of met de elf ontslagen het ergste leed bij Mojo geleden is, is onzeker. "Dat is wel de intentie, dit is geen stappenplan. Maar je weet nooit hoe de markt zich ontwikkelt en we sluiten niks uit. We zien er ook nog een BTW-verhoging aan komen, maar ik heb goede hoop dat daar nog eens naar gekeken wordt."