Europees parlement stemt voor ACTA-resolutie

Verzoek om onderzoek naar burgerrechten verworpen

Atze de Vrieze ,

Het Europees Parlement heeft vandaag in kleine meerderheid (322 vs 306) gestemd voor een conservatieve resolutie over ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement), het handelsverdrag over piraterij. De resolutie keurt het voorlopige resultaat van de onderhandelingen goed en geeft de commissie toestemming verder te gaan in het proces.

Verzoek om onderzoek naar burgerrechten verworpen

Het Europees Parlement heeft vandaag in kleine meerderheid (322 vs 306) gestemd voor een conservatieve resolutie over ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement), het handelsverdrag over piraterij. De resolutie van partijen PPE en ECR keurt het voorlopige resultaat van de onderhandelingen goed en geeft de commissie toestemming verder te gaan in het proces. Een andere, tegenovergestelde resolutie werd verworpen. Die resolutie werd ingediend voor de Groenen (GREENS), de Liberalen (ALDE), de Socalisten & Democraten (S&D) en linkse groep GUE. Tegenstanders van het verdrag wilden dat Europa eerst een zogenaamde impact assessment liet uitvoeren, om te kijken welke invloed ACTA heeft op de burgerrechten.

ACTA houdt de gemoederen in Brussel en Straatsburg al maanden bezig. Het verdrag maakt niet alleen internationale afspraken over de bestrijding van namaakartikelen, maar ook op het gebied van internet. Met name dat laatste deel is controversieel, omdat het verdrag aan zou dringen op strengere handhaving van auteursrecht op internet. De meest fanatieke tegenstanders zijn te vinden bij de Groenen (o.a. GroenLinks, Piratenpartij). Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks liet via Twitter weten de wonden te likken.

Ook D66 is fel tegen ACTA. Europarlementariër Marietje Schaake: “Naar mijn mening snappen veel mensen de digitale wereld niet goed genoeg om de consequenties van ACTA te begrijpen. Ze zien niet in dat het begrip intellectueel eigendom aan hervorming toe is. Met dit verdrag wordt de spijker verder in de muur geslagen. In plaats daarvan moet hij eruit gehaald worden en op een andere plek geplaatst. ACTA maakt de weg vrij voor versterking van het handhavingsbeleid, zonder garantie van fundamentele burgerrechten.” De stemming betekent overigens niet dat ACTA direct in werking treedt. De onderhandelingen zijn in afrondende fase. Naar verwachting moet in Brussel begin volgend jaar opnieuw over het verdrag gestemd worden. 

Voor de hand ligt dat in elk geval het CDA en de Christenunie voor stemden. Zij maken deel uit van de conservatieve groepen die de resolutie indienden. De liberale fractie is in tweeën gespleten over het onderwerp. In tegenstelling tot D66 stemde de VVD tegen beide resoluties, zo laat Toine Manders weten. Volgens hem is het niet realistisch om een onderzoek te laten uitvoeren voor de tekst definitief is. "Ik vind het niet meer dan logisch om experts naar de tekst te laten kijken, maar pas in een later stadium." Volgens de VVD moet Eurocommissaris De Gucht vertrouwen krijgen in de onderhandelingen. Manders zegt ervan overtuigd te zijn dat de commissaris kritisch genoeg naar het verdrag kijkt. Bekend van De Gucht is in elk geval dat hij het principe 'diefstal is diefstal' hanteert. "Sommige mensen in de liberale fractie willen de oude schoenen weggooien voor we nieuwe hebben. De hervormingen van het auteursrecht die D66 voor ogen heeft zijn niet meer dan een luchtballon. Zoals wel vaker hebben ze geen alternatieven."

Opmerkelijke rol bij de stemming was er voor de PVV. Die is in principe tegen de conservatieve resolutie, maar verliet tijdens de stemmingen de zaal bij een relletje rond een nazi-leus in het parlement eerder op de dag. De Britse Europarlementariër Bloom werd teruggefloten toen hij zijn collega Schultz voor nazi uitmaakte. De PVV was daarover ontstemd, omdat diezelfde Schultz eerder een PVV'er zonder gevolgen ook eens voor nazi uitmaakte. Volgens de woordvoerder van de PVV koos de partij voor zijn principes. Dat ging ten koste van de inhoudelijke bezwaren op dit onderwerp. De partij heeft Europese inmenging in Nederlandse aangelegenheden hoog op de agenda staan. Des te opmerkelijker is de afwezigheid aangezien de PVV bij een eerdere stemming over ACTA al eens in de fout ging. De PVV stemde toen 'per ongeluk' voor het verdrag in plaats van tegen.