D66 vraagt publiek om hulp bij ACTA-resolutie

Marietje Schaken: “Je kunt spijkerbroeken en internet niet op een hoop gooien”

Atze de Vrieze ,

D66 roept de hulp van de burger in voor een resolutie over het ACTA-verdrag. In december stemt het Europarlement over het omstreden handelsverdrag. "Dit is een zeer geschikt onderwerp. Het is een onderwerp dat gaat over internet, dat leeft op internet en waarvoor je een internettool kunt gebruiken."

Marietje Schaken: “Je kunt spijkerbroeken en internet niet op een hoop gooien”

D66 roept de hulp van de burger in voor een resolutie over het ACTA-verdrag. In december stemt het Europarlement over het omstreden handelsverdrag. Internationaal worden afspraken gemaakt over de aanpak van namaakproducten, maar ook over piraterij op internet. D66-Europarlementariër Marietje Schaken maakt zich daar zorgen over. “Met een aantal zaken in ACTA ben ik het eens. Namaakmedicijnen zijn gevaarlijk, merken moeten hun product kunnen beschermen. Maar je kunt spijkerbroeken en internet niet op een hoop gooien.”

D66 heeft inmiddels het ontwerp van de resolutie online gezet en roept burgers op met suggesties te komen. Dat is nog niet eenvoudig, want EU-resoluties zijn taaie kost. “Het is voor ons een experiment”, vertelt Schaken. “We proberen internet zo goed mogelijk te gebruiken om Brussel opener te maken. Het is voor veel mensen toch ver van hun bed. Wij willen juist zoveel mogelijk open staan voor suggesties. Ik vind eigenlijk dat de instellingen dat zelf zouden moeten doen, maar als ik daar op moet wachten ben ik met pensioen voor het zover is. Dit is een zeer geschikt onderwerp. Het is een onderwerp dat gaat over internet, dat leeft op internet en waarvoor je een internettool kunt gebruiken.”

Het ACTA-verdrag ligt gevoelig in Brussel. Een grote meerderheid van het parlement eiste meer openheid van de Europese Commissie, dat in geheime meetings onderhandelt over het verdrag. “Men heeft het geoormerkt als handelsverdrag”, legt Schaken uit. “Ik heb er begrip voor dat handelsverdragen grotendeels achter gesloten deuren ontstaan, omdat anders bij elke hic-up de beurzen fluctueren. Maar ACTA is in feite helemaal geen handelsverdragen, het is een verdrag dat gaat over wetshandhaving.”

Daarmee is niet gezegd dat een meerderheid ook tegen de inhoud van het document is. Het tegendeel lijkt het geval, getuige de aanname van het rapport Gallo, dat pleit voor meer bescherming van de content industrie. “De lobby van de entertainmentindustrie is groot. Die verloopt als volgt: ‘meneer de Europarlementariër, het kan toch niet zo zijn dat bestaande wetten overtreden worden?’ Dat is natuurlijk zo. Vervolgens wordt aangedrongen op strenge repressieve maatregelen, die ervoor zorgen dat de industrie zich vervreemdt van zijn klanten. In plaats daarvan zijn hervormingen dringend nodig. Ik ben dan ook erg blij met de speech van Neelie Kroes eerder deze week, waarin ze zegt dat hervormingen nodig zijn. Er is hoop.”