Rechter: alleen noemen illegale bestanden mag ook niet

Linken naar bestanden eerder al verboden

Atze de Vrieze ,

Linken naar auteursrechtelijk materiaal was al verboden op usenet-platform FTD, nu heeft de rechter bepaald dat zelfs het noemen van illegale uploads niet mag. Het is de uitkomst van geschil tussen FTD en Eyeworks, producent van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter.

Linken naar bestanden eerder al verboden

Linken naar auteursrechtelijk materiaal was al verboden op usenet-platform FTD, nu heeft de rechter bepaald dat zelfs het noemen van illegale uploads in een nieuwsgroep niet mag. Het is de uitkomst van geschil tussen FTD en Eyeworks, producent van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter. De nieuwsgroepensite heeft zelf geen verweer kunnen voeren, omdat Eyeworks een zogeheten ex parte verzoekschrift heeft ingediend. De filmmaatschappij redeneerde dat FTD weliswaar niet zelf illegale content aanbiedt, maar toch verantwoordelijk is voor de openbaarmaking ervan. De rechter nam die redenering over en oordeelde dat FTD binnen 6 uur de gewraakte spots weg moet halen.

Dat is een opmerkelijke beslissing. Tot nu toe werd alleen het zelf aanbieden of linken naar auteursrechtelijk materiaal onrechtmatig geacht. Tegen Tweakers.net zegt jurist Arnoud Engelfriet, die FTD bijstaat: “Het praten over ongeautoriseerde mediabestanden of zelfs het publiceren van links naar die bestanden is geen schending van het auteursrecht, zo hebben rechters de afgelopen zes jaar in elke zaak bepaald. Dit vonnis gaat daar tegenin.” Die uitspraken zijn steeds gedaan in geschillen met Stichting Brein, met wie het bedrijf al langer ind e clinch ligt. Brein wil het hele platform laten verbieden. Op dit moment loopt daarover een bodemprocedure. Brein voert op dit moment ook een zaak tegen een andere usenet provider, News-service.com. Na een aantal belangrijke overwinningen tegen p2p-netwerken als Mininova en The Pirate Bay zijn nieuwsgroepen nu de hoogste prioriteit van de piraterijbestrijder.

FTD heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Of dat succesvol zal zijn is de vraag. FTD stelt dat het downloaden van materiaal voor eigen gebruik in Nederland legaal is, maar de advocaten van Eyeworks richten zich juist op de uploader van de bestanden. FTD stelt in een reactie: “Vanwege de zeer korte termijn en de hoge dwangsom (10.000 euro per dag) kan FTD niet anders dan aan dit bevel gehoor geven. […] Woensdag 19 mei dient een kort geding waarin FTD vordert dat het bevel ongedaan gemaakt wordt. Tot die tijd zijn alle spots en discussies over waar de film te downloaden is, verwijderd.”