Bebe Fang beproeft zijn geluk in New York

Keimpe Koldijk: “Het is niet zo moeilijk als het lijkt”

Atze de Vrieze ,

Amerika, het blijft het beloofde land voor veel Nederlandse muzikanten. Velen dromen van een carrière aan de andere kant van de oceaan, weinigen in het ook daadwerkelijk gegeven. Keimpe Koldijk en Berber Visser alias Bebe Fang gaan niet wachten tot het geluk hun kant op komt, ze gaan het zoeken.

Keimpe Koldijk: “Het is niet zo moeilijk als het lijkt”

Amerika, het blijft het beloofde land voor veel Nederlandse muzikanten. Velen dromen van een carrière aan de andere kant van de oceaan, weinigen in het ook daadwerkelijk gegeven. Keimpe Koldijk en Berber Visser gaan niet wachten tot het geluk hun kant op komt, ze gaan het zoeken. Het duo verhuist van juni tot september naar New York, om daar vorm te geven aan hun bandje Bebe Fang (een track van de groep staat op Hollandse Nieuwe 6). “In New York is veel meer interesse voor wat wij doen”, zegt Koldijk. “Dan kan ik wel een beetje heen en weer gaan mailen met mogelijke geïnteresseerden, maar we kunnen er ook gewoon heen gaan.”

Koldijk weet waar hij over praat, want hij speelde met andere bands ook al in New York. “Ik was er met onder andere Adept, Bonne Aparte en Eklin”, vertelt hij. “De bands waarin ik speel zijn altijd een beetje verlegen geweest, maar daar ben ik nu klaar mee. We hoeven onszelf niet te onderschatten, ik denk dat wij een bijdrage kunnen leveren daar.” Koldijk vormt nu een duo met zijn vriendin Berber Visser. De twee waren niet van plan samen een band te beginnen. “Helemaal niet zelfs, je moet dat soort dingen eigenlijk gescheiden houden. Maar zij ging stage lopen in New York, en daar heb ik gebruik van gemaakt.”

Dat klinkt onaardiger dan het lijkt, want de stem van Berber Visser is de kern van Bebe Fang. “Haar stem is heel bijzonder”, zegt Koldijk. “Die kan bijna op zichzelf staan. De muziek is min of meer om haar heen gebouwd. De nummers die we tot nu toe hebben zijn dan ook behoorlijk minimalistisch.” De songs drijven voornamelijk op sfeer, met soms wat beats, maar nooit echt dansbaar. Met die kern van twee muzikanten trekt Bebe Fang naar Amerika, om daar vervolgens de wisselwerking te zoeken met andere muzikanten. “In Nederland is de groep muzikanten met dezelfde soort ideeën als wij hebben beperkt, in New York zijn er veel meer mensen om mee te werken. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt.”

De eerste shows zijn al geboekt, op plekken als de Trash Bar, Lit Lounge en Uncle Mike's. “In die tijd willen we zoveel mogelijk mensen leren kennen”, vertelt Koldijk. “En we willen de weg bereiden voor andere goede Nederlandse bands. Alvast een beetje interesse wekken voor CMJ in oktober.”