XS4ALL: “Uitvoering downloadverbod zou internet lam leggen”

Drie maanden voor verkiezingen komt lobby tegen downloadverbod op gang

Erik Zwennes ,

Drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen mengt Internetprovider XS4ALL zich in de discussie rondom het downloadverbod. Middels een brief aan de Tweede Kamer wijst het op de gevaren van een zogenaamd downloadverbod. NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, begrijpt de timing van XS4ALL niet: “blijkbaar worden de providers nerveus.”

Drie maanden voor verkiezingen komt lobby tegen downloadverbod op gang

Drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen mengt Internet Service Provider XS4ALL, dochteronderneming van KPN, zich in de discussie rondom het downloadverbod. Middels een brief aan de Tweede Kamer de ministeries van Justitie en Economische Zaken, de programmacommissies van de politieke partijen en een statement op de eigen website wil het de politiek en het publiek wijzen op de onwenselijkheid van een zogenaamd downloadverbod. 'Artiesten hebben natuurlijk recht op een vergoeding voor hun werk, maar het is zeer onwenselijk om ISP's te verplichten opsporingstaken op zich te nemen en elke e-mail, zoekopdracht of vakantiefoto die hun klanten op internet versturen, in de gaten te houden.' De NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, begrijpt de timing van XS4ALL niet: “blijkbaar worden de providers nerveus”

Woordvoerder Niels Huybregts van XS4ALL legt uit dat het bedrijf informatie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd om individuele Kamerleden van de benodigde informatie te voorzien om een besluit te kunnen  nemen inzake een downloadverbod. “De discussie in Nederland wordt op een behoorlijk hoog niveau gevoerd. Het rapport van de commissie Gerkens zit goed in elkaar. Maar omdat individuele Kamerleden minder ingevoerd zijn, maar zich wel moeten buigen over de voorstellen willen wij uitleggen waarom een actieve opsporing en strafoplegging door providers ons niet wenselijk lijkt.” In de brief van XS4ALL wijst het op de gevaren van automatische opsporingssoftware en de mogelijke aantasting van digitale burgerrechten.

Wouter Rutten, woordvoerder van de NVPI, vindt dat XS4ALL spookverhalen verspreidt en snapt niets van de timing van de provider: “Het is veel retoriek en bangmakerij terwijl er helemaal geen concreet wetsvoorstel ligt.” XS4ALL wijst op de informatie rondom de ACTA die de afgelopen weken naar buiten is gekomen: “Hoezo spookverhalen? Dit is juist het moment om iedereen wakker te schudden. Dit is ook het moment dat de partijprogramma’s worden opgesteld. Volgens ons hoort een visie op deze discussie in elk partijprogramma,”aldus Huybregts.

Rutten: “Ik denk dat XS4ALL voelt dat de overheid providers bij de discussie wil betrekken  en dat het door Justitie aan tafel zal worden uitgenodigd, ze worden nerveus. Providers moeten hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Wij zijn heel blij met dit overleg waar we eindelijk kunnen praten over een effectieve aanpak van illegaal downloaden. Dan hebben we het echt niet over individuele internetgebruikers,” aldus de NVPI. XS4ALL zegt dat het aanstaande maandag juist een afspraak heeft bij het Ministerie van Justitie. “Wij gaan dergelijke discussies nooit uit de weg. Dat hebben we nooit gedaan en zullen we nooit doen.”

Naast de principiële argumenten die XS4ALL in de brief aanhaalt, wijst Huybregts tegenover 3VOOR12 op de onderontwikkelde techniek die als dé oplossing wordt gepresenteerd door voorstanders van een downloadverbod. “De ACTA, de entertainmentindustrie en de commissie Gerkens wijzen herhaaldelijk op de mogelijkheid van ‘packet inspection’. Hierbij wordt werkelijk alle data van internetters gescand. Los van de principiele bezwaren hiertegen is de techniek hier nog niet geschikt voor. Dit zou betekenen dat je internet kreupel maakt.” Volgens de NVPI zijn er helemaal geen concrete plannen voor packet inspection.

XS4ALL erkent dat het net als entertainmentbedrijven commerciële belangen heeft bij deze lobby. “Wij zijn net als al die andere providers een commercieel bedrijf en natuurlijk zou het ons product schaden als het downloadverbod door zou gaan. Het zou niet in het belang van onze gebruikers zijn. Echter, sinds de start van XS4ALL hebben we ook een belangrijke rol gespeeld in de principiële discussie rondom digitale burgerrechten. Elke democratische partij zou zich sterk moeten maken voor deze rechten en dus in ieder geval goed ingelicht beslissen over dergelijke plannen.”

De moeite die XS4ALL doet om zijn visie tentoon te spreiden ziet het bedrijf als onderdeel van hun maatschappelijke taak. “Wij zien ons geconfronteerd met een enorme lobby van de entertainmentindustrie. Wij geloven dat een downloadverbod en de genoemde handhaving in gaat tegen alles wat internet heeft gebracht en tegen de rol van providers.”

Het rapport en het begeleidend schrijven van XS4ALL zijn hier te downloaden.