De onverwachte val van het kabinet brengt de Piratenpartij Nederland in een stroomversnelling. De politieke beweging wil graag meedoen aan de verkiezingen, maar is nog in oprichting. De piraten dachten tot begin 2011 de tijd te hebben, maar moeten nu uiterlijk 15 maart alle formaliteiten geregeld hebben. “Iedereen is het erover eens dat we mee moeten doen”, zegt woordvoerder Samir Allioui. “Er staan veel interessante punten op de politieke agenda. Over vier jaar zijn we te laat.”
De eerste stap om mee te mogen doen heeft de Piratenpartij achter de rug. Gisteren kreeg de Nederlandse tak toestemming van de Pirate Party International (PPI) om de bankrekening te gebruiken, een formele zegen van de internationale beweging. Nu moet Allioui genoeg geld zien te verzamelen om aan de verplichte handelingen te voldoen. “Circa 500 euro voor de notaris, 450 euro voor de kiesraad en vervolgens 11.250 euro als drempel. Dat is een hoop geld, dat je niet zomaar uit je mouw schudt. Aan de andere kant ook wel weer begrijpelijk. Voor je het weet richt iemand zomaar de Gratis Bier Partij op. Het wordt niet gemakkelijk, maar we gaan het proberen.”
Een Piratenpartij klinkt als een militant stel activisten, maar in verschillende landen vormen piraten al een serieus politiek platform. In Zweden behaalde de Piratenpartiet tijdens de Europese verkiezingen in 2009 ruim 7% van de stemmen. In Duitsland behaalde de Piratenpartei in september 2009 2% van de stemmen tijdens de parlementsverkiezingen, niet genoeg om de kiesdrempel van 5% te halen. In Nederland, waar zo’n kiesdrempel niet bestaat, zou dat goed zijn voor 3 zetels, evenveel als D66 bij de verkiezingen in 2006.
Het verkiezingsprogramma van de partij moet worden afgeleid uit de programma’s van collega-piraten in het buitenland. Allioui heeft zelf niet de ambitie lijsttrekker te worden, zegt hij. De partij zal op zoek moeten naar iemand die de het tamelijk complexe gedachtengoed van de partij weet te vertalen naar een groot publiek. Allioui lijkt die persoon niet te zijn. De woordvoerder raakt snel verstrikt in piratenjargon. Dit in tegenstelling tot zijn Zweedse collega-piraat Christian Engström, die afgelopen week in Nederland was. "Engström doet sommige problemen simpeler voor dan ze zijn", zegt Allioui daarover. Wie de droomkandidaat voor de Nederlandse Piratenpartij is kan hij nog niet zeggen.
De partij richt zich voornamelijk op het behoud van digitale vrijheden (waaronder legalisering van up- en downloaden) en is beducht voor toenemende beperking van het internet. Zaken die ook bij GroenLinks en in mindere mate D66 sinds kort prominent op de agenda staan. “De opvattingen van GroenLinks zijn grotendeels letterlijk overgenomen van Christian Engström”, zegt Allioui. Toch heeft hij nog weinig vertrouwen in de bestaande politieke partijen. “Ik ben bang dat GroenLinks hun idealen op het gebied van digitale vrijheid toch zal opofferen ten koste van groene issues. Zo wil GroenLinks dat iedereen vrij mag downloaden, maar is het wel voor rekeningrijden en slimme meters in de meterkast. Voorlopig lijkt het vooral een vorm van populisme.”
Piratenpartij wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen
Samir Allioui: “Over vier jaar is het te laat”
De onverwachte val van het kabinet brengt de Piratenpartij Nederland in een stroomversnelling. De politieke beweging wil graag meedoen aan de verkiezingen, maar is nog in oprichting. De piraten dachten tot begin 2011 de tijd te hebben, maar moeten nu uiterlijk 15 maart alle formaliteiten geregeld hebben. “Iedereen is het erover eens dat we mee moeten doen.”