N-Vitral maakt Ghettocore in een studentenwijk

Eerst de scriptie, dan het snoeiharde album

Atze de Vrieze ,

Er zijn mensen die denken dat alleen domme mensen van harde muziek houden. Onzin natuurlijk, en industrial/hardcore/hardtechno producer Stefan Busker is het levende bewijs. In september wil hij zijn album af hebben, maar de eerste deadline is voor zijn scriptie.

Eerst de scriptie, dan het snoeiharde album

Er zijn mensen die denken dat alleen domme mensen van harde muziek houden. Onzin natuurlijk, en Nijmegenaar Stefan Busker alias N-Vitral is het levende bewijs. Onlangs verscheen zijn QB EP bij The Third Movement (waarvan een track belandde op Hollandse Nieuwe Compilatie 5), na de zomer moet zijn debuutalbum uitkomen. Maar eerst moet zijn scriptie nog even af. "Ik studeer Algemene Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis", zegt Busker. "Ik ben al twee jaar met die scriptie bezig en ik heb net gehoord dat ik nog drie weken heb."

Op die QB EP staan drie tracks, twee redelijk langzame en één snelle. Voor de laatste, Rebeldisko, kreeg hij onlangs een compliment van het BBC Radio 1-programma voor harde dance, dat het omschreef als 'de hardste track ter wereld'. Toch vindt Busker zelf de langzamere tracks meer representatief voor wat hij doet. "In langzame tracks is letterlijk meer ruimte voor experiment, voor vreemde geluiden en ritmes. Ik sta wel regelmatig op hardcore feesten in het midden of aan het eind van de avond. Mijn livesets hebben een redelijk logische opbouw, steeds sneller. Je merkt toch dat tracks waar ik graag mee begin, onder de 160 bpm, niet veel reactie oproepen in de zaal. Dat is heel anders als ik afsluit op een hardtechno feest. Daar vinden mijn langzame tracks juist gretig aftrek."

"Mijn muziek heeft vaak een technoraamwerk en invloeden uit onder meer, industrial en electro", vertelt hij verder. "Ik voel me het meest thuis bij The Third Movement, door de open blik die ze daar hebben voor allerlei stijlen. Mijn beste optreden ooit was op een Club r_AW avond, afgelopen september." In het najaar moet dus het debuutalbum uitkomen. Het heeft al een titel: I Audioassault U. "Ik heb ook al precies in mijn hoofd wat ik wil maken, maar het kan nog heel anders worden. Ik ben erg beïnvloedbaar. Op het moment luister ik veel naar oude electro en dubstep. Dat zal zeker zijn weerslag krijgen. Maar het kan zomaar zijn dat ik over drie maanden heel andere dingen interessant vindt."

Een van de drie tracks op de QB EP heet Ghettocore, maar met achterstandswijken heeft die term weinig van doen. "Die titel is afgeleid van de samples die ik in de track gebruikt heb", legt hij uit. "Met getto's heb ik niets te maken. Ik woon in de mooiste studentenwijk van Nijmegen." Zijn studie speelt wel degelijk een rol in zijn visie op muziek. "Ik ben in de loop der jaren behoorlijk wat theorieën tegengekomen over het effect dat kunst op mensen heeft. Een filosoof als Gilles Deleuze heeft daar dingen over geschreven. Hij gebruikt abstracte begrippen, het is geen setje regels voor de dansvloer, maar het werkt wel. Een voorbeeld? Als je een break maakt, daar vervolgens heel veel hoge tonen in gebruikt, en vervolgens hard terug komt met veel laag, dan roept dat een fysieke reactie op in je lichaam. Geen wonder dat iedereen daarop uit zijn dak gaat."

QB EP verschijnt bij The Third Movement.