Hilversumse politiek 'moest ontslag directie Vorstin in krant lezen'

Wethouder eist uitleg van bestuur en interim-directie

Ingmar Griffioen ,

De relatie tussen bestuur en medewerkers van het Hilversumse poppodium De Vorstin is na twee roerige weken uiterst precair. Zo gevoelig dat ook de gemeente niet op de materie in wil gaan. Cultuurwethouder Erik Boog (D66) overlegde maandag met de bestuurders. "Er is ons veel aan gelegen om als eerste te horen wat er speelt."

Wethouder eist uitleg van bestuur en interim-directie

De relatie tussen het bestuur van De Vorstin en de medewerkers van het Hilversumse poppodium is na twee roerige weken uiterst precair. Het ligt zo gevoelig dat ook de gemeente Hilversum niet op de materie in wil gaan. Volgens regionaal dagblad Gooi en Eemlander moest de gemeentepolitiek het ontslag van de directie van De Vorstin in de krant lezen. "Niet waar", zegt woordvoerder José Groothuis namens Cultuurwethouder Erik Boog (D66). "De gemeenteraad was wel degelijk op de hoogte gebracht, maar niet van wat er vervolgens allemaal gebeurde." Boog overlegde maandag met de bestuurders. "Er is ons veel aan gelegen om altijd als eerste te horen wat er speelt", laat woordvoerder José Groothuis namens de wethouder weten.

Het Hilversumse poppodium in aanbouw kent de nodige tegenslag. De bouw viel duurder uit en tot tweemaal toe moest de oplevering uitgesteld worden. Nadat het bestuur tien dagen terug de directie ontsloeg, zaten de vaste medewerkers een week 'ziek' thuis en zegden ook de circa zeventig vrijwilligers het vertrouwen in het bestuur op. "Dat heeft te maken met de uitlatingen van het bestuur die in de krant stonden", licht Groothuis toe. De ongenuanceerde weergave van die uitlatingen door de krant is volgens de woordvoerder de reden dat er nu een persstilte is ingelast. "Het personeel heeft dus geen spreekverbod gekregen. De partijen hebben afgesproken om niks te zeggen, eerst te kijken hoe ze er samen uit kunnen komen en daar was het personeel het mee eens."

De woordvoerder benadrukt dat de gemeente niet in het bestuur van De Vorstin zit. "Wij zijn als gemeente alleen opdrachtgever van de bouw en dat houdt in principe op als het interieur af is. Wij bewaken wel het budget, want we zijn wel degene die moeten betalen, maar de bedrijfsvoering is de zaak van De Vorstin." Omdat de Hilversumse gemeentepolitiek voortaan wel graag uit de eerste hand wil horen wat er aan de hand is, is de wethouder het gesprek aangegaan. "De wethouder gaat dus geen knopen doorhakken, maar is natuurlijk wel bezorgd. Hij wil graag horen hoe bestuur en interim-directie de situatie inschatten, wat de knelpunten zijn en wat de oplossingsmogelijkheden."

Dat andere politici, zoals de Gooi en Eemlander optekende, zich zorgen maken, dat de kosten voor De Vorstin nog verder oplopen, snapt Groothuis wel. "Die vrees zou ik ook hebben als ik de berichten in de krant las, maar de vrees is niet reëel. Er is op dit moment geen enkele aanleiding om dat te denken."

De partijen waren tot laat in overleg en hebben aangegeven geen commentaar te geven over de uitkomsten. Interim-directeur Frans Vreeke was na afloop resoluut: "Ik kan helemaal niks meedelen, dat is echt het beste op dit moment."