GroenLinks zet recht op downloaden in verkiezingsprograma

"Het web moet vrij blijven"

Atze de Vrieze ,

De opvallend vrijzinnige visie van GroenLinks op internet heeft een plek gekregen in het verkiezingsprogramma. Vandaag maakte de partij bekend waar het 9 juni op in zet. Naast zorg, onderwijs en milieu is ook het vrije web een speerpunt van de partij. Het downloadverbod maakt daar deel van uit.

"Het web moet vrij blijven"

"Het web moet vrij blijven." Dat is het meest opvallende statement in het ontwerp-verkiezingsprogramma van GroenLinks. Vandaag maakte de partij bekend waar het 9 juni op in zet. Naast zorg, onderwijs en milieu is ook het downloadverbod een speerpunt van de partij. Te lezen is: "Het geplande downloadverbod is niet alleen een inperking van je informatievrijheid, maar ook een aanslag op je privacy. Als downloaden niet zomaar mag, moet elke byte die je binnenhaalt voortaan worden geïnspecteerd. Dan worden miljoenen Nederlanders tot verdachten gemaakt door een overheid die tot ver achter hun voordeur komt. In een rechtsstaat heeft niet alleen de burger, maar ook de overheid zich aan grenzen te houden."

GroenLinks probeert de laatste maanden nadrukkelijk zich te manifesteren als de partij voor 'piraten en wizzkids'. Vorige maand nog organiseerde de partij een debat in Amsterdam, met als hoofdgast Christian Engstrom van de Zweedse Piratenpartij. De partij werkt bovendien aan een zogenoemde Internet Bill Of Rights, een handvest voor digitale burgerrechten. "Het internet is de eigentijdse drukpers. Het is de plaaggeest van dictators en de muze van uitvinders. Een moderne democratie en een creatieve economie leven van bytes en breedband. Maar het web zindert alleen als het vrij blijft van poortwachters en spionnen. Als iedereen toegang heeft tot het net en al zijn uithoeken. En niemand hoeft te vrezen dat z’n muisklikken worden verklikt."

De partij kiest duidelijk geen partij voor de entertainmentindustrie, die claimt inkomsten mis te lopen door piraterij. "Veel componisten en muzikanten willen niets liever dan dat je hun songs downloadt. Zij benutten de kansen die het internet biedt om gehoord en gezien te worden, roem te vergaren en ontroering te bieden." Om creativiteit en artistieke vrijheid te garanderen wil GroenLinks het auteursrecht flink beperken. Nu is een werk auteursrechtelijk beschermd tot 70 jaar na het overlijden van de maker. GroenLinks wil dat terug brengen tot tien jaar na publicatie. Het delen van werk voor niet-commerciële doeleinden moet wat de partij betreft zelfs helemaal vrij zijn, ook zonder toestemming van de auteur/maker.