De laatste der Mohikanen (7): platenzaken in Nederland

State off Art Metal Store, Nijmegen

Casper Sikkema ,

Het gaat niet goed met platenzaken. Concurrentie van downloads, al dan niet legaal, internetwinkels en grote ketens maken dat de echte specialist een uitstervend ras is. Daarom gaat 3VOOR12 langs bij de oude rotten in het vak, platenzaken die het waard zijn om een stukje voor om te rijden. Hoe gaat het met deze connaisseurs? Hebben zij het echt zo moeilijk? Of is er licht aan het einde van de tunnel? Deze week: State off Art Metal Store in Nijmegen

State off Art Metal Store, Nijmegen

Het gaat niet goed met platenzaken. Concurrentie van downloads, al dan niet legaal, internetwinkels en grote ketens maken dat de echte specialist een uitstervend ras is. Daarom gaat 3VOOR12 langs bij de oude rotten in het vak, platenzaken die het waard zijn om een stukje voor om te rijden. Hoe gaat het met deze connaisseurs? Hebben zij het echt zo moeilijk? Of is er licht aan het einde van de tunnel? Deze week: State off Art Metal Store in Nijmegen

“In heel Europa is geen zaak zoals State off Art Metal Store”, eigenaar Theo Oteman weet het zeker. Zijn winkel, gespecialiseerd in vrijwel alles wat de metalliefhebber interesseert, is naar eigen zeggen uniek en verdient aandacht. Niet alleen van de liefhebbers. Die komen al van heinde en verre naar de winkel waar naast de muziek vrijwel alle facetten van het metalbestaan aan bod komt. “Maar de media zou echt meer aandacht aan metal moeten besteden. We worden onterecht genegeerd. Wij betalen toch ook belasting? Waarom krijgen we er dan niks voor terug? De VPRO zou met een metalprogramma moeten komen, ik voel gewoon dat het direct een succes zou zijn. En gevoelsmatig heb ik nog nooit ergens naast gezeten.” 

State off Art zit niet in het drukke en dure centrum maar direct naast station Dukenburg, in een voormalige fietsenstalling. Aan de muur hangen naar Middeleeuwse veldslagen hintende zwaarden en schilden, doodskoppen in alle soorten en maten staren de bezoeker vanaf verschillende plekken bemoedigend aan. Tegenover de kassa staat een koeler met bier en frisdrank. Op de toonbank verwijzen meerdere doodskopasbakken naar het sterfelijke. De fietssporen bij de ingang zijn nog de enige zichtbare verwijzing naar de voormalige functie van het pand. “Wij hebben als winkel echt een sociale functie, als ontmoetingsplek, maar ook als plek waar mensen rustig met een biertje en een sigaretje muziek kunnen uitzoeken.” Het uitgebreide assortiment en de ongedwongen sfeer lokken niet alleen bezoekers uit het hele land, maar ook metalliefhebbers uit België en het Ruhrgebied weten de winkel te vinden. “Laatst was iemand zelfs helemaal uit Engeland overgekomen voor een paar van onze mini-gitaartjes.”

De cd-verkoop loopt overal terug, platenzaken sneuvelen bij bosjes en platenmaatschappijen zijn hard op zoek naar een nieuwe overlevingsstrategie. State off Art merkt desondanks weinig van de crisis. Sinds 2008 is er zelfs een stijging in de verkoop van cd’s en ook de verkoopcijfers van lp’s zitten in de lift. “Hoe dat komt? Geen idee, echt niet. In februari hebben we weer een topmaand gedraaid. Een voordeel is wel dat de metalliefhebbers trouw zijn aan hun favoriete bands en nieuwe releases vaak blind kopen.” Ook handig: State off Art is niet meer puur afhankelijk van de cd-verkoop is. Zeven jaar geleden maakte Oteman de keuze om zich, naast de verkoop van cd’s, ook te richten op de verkoop van sieraden, kleding en andere metalgerelateerde attributen. “Een pure cd-winkel moet veel cd’s verkopen, wij verkopen ook eens een salontafel van vierhonderd euro waar gelijk ook veel meer marge voor ons bij zit. Dat scheelt een stuk. Daarnaast helpt het dat ik niet in een villa hoef te wonen, of een Mercedes wil rijden. Als ik maar genoeg heb om te eten en mijn gezin te onderhouden. Rijk worden is nooit mijn ambitie geweest.”

Oteman is al vijfentwintig jaar ondernemer. Eerst als bloemist en nu, nadat hij wegens gezondheidsproblemen is afgekeurd, als metal entrepreneur. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik ben begonnen in een piepklein pand, hier even verderop. Dat was al snel veel te klein. Op zaterdag stond de rij tot buiten en wegens ruimtegebrek hingen de bandshirts aan het plafond.” Met de hulp van PvdA-wethouder Paul Depla, als ervaringsdeskundige bekend met de multifunctionele mogelijkheden van afgesloten fietsenbergingen, kon Oteman in de oude fietsenstalling. De banden met de sociaaldemocraten zijn sowieso warm. Rond verkiezingstijd hangt de pui van zijn winkel vol met posters van de PvdA. “Ik ben een rode rakker en dat mogen de mensen best weten. Maar toch hangt midden tussen al die partijposters altijd een metal-poster, dat blijft altijd de ziel van de winkel.”

De partijposters zijn niet de enige manier waarop Oteman zijn maatschappelijke betrokkenheid een plek geeft. Als initiatiefnemer van Good Guys, een project waarbij metalliefhebbers met een beperking worden geholpen met een zinvolle dagbesteding, mag Oteman zich met recht een maatschappelijk ondernemer noemen. “Net als overal in de maatschappij zijn er metal jongeren die door een beperking niet meekomen in de maatschappij. Wij geven ze door middel van lichte werkzaamheden de kans om ervaring op te doen en vertrouwen op te bouwen. Ze voelen zich hier thuis en als we eenmaal het traject zijn ingegaan, komen ze er vaak achter dat ze tot veel meer in staat zijn, dan ze dachten.”