Muziekdienst Twones stopt: te moeilijk en gebrek aan financiering

Oprichters willen doorstart met vereenvoudigde dienst

Ingmar Griffioen ,

"Twones is niet het succes en de hit geworden, die we gehoopt hadden", geeft oprichter Tim Heineke onomwonden toe. Omdat de financiering ook was weggevallen, is de muziekdienst op 9 juli gestopt. "We zijn tot de conclusie gekomen dat we een te moeilijk traject hebben gekozen." Doel is om na de zomer een herstart te maken met een vereenvoudigd alternatief.

Oprichters willen doorstart met vereenvoudigde dienst

"Twones is niet het succes en de hit geworden, die we gehoopt hadden", geeft oprichter Tim Heineke onomwonden toe. De muziekdienst is op 9 juli gestopt. "We zijn tot de conclusie gekomen dat we een te moeilijk traject hebben gekozen." Omdat de financiering ook was weggevallen, besloot de organisatie dat het genoeg was met Twones. Doel is om na de zomer een herstart te maken met een vereenvoudigd alternatief.

De dienst Twones was eind 2008 gestart als sociaal netwerk dat bijhield welke muziek je afspeelde, zowel op je pc als op YouTube, MySpace, de 3VOOR12 Luisterpaal, etc.. Dat werkte niet, dus lanceerde Twones 2.0 in januari dit jaar als een vereenvoudigde versie: een bookmarktool van muziek op het web. Ook dat bleek geen werkzame oplossing. Heineke: "Omdat iets niet werkt doe je er een plakbandje op en dan gaat er weer iets fout en dan heb je weer plakband nodig. Dan kun je wel weer oplossingen bedenken en met een nieuwe Twones komen, maar op een gegeven moment is de rek eruit, ook met die naam."

Ook financieel werd het steeds lastiger Twones overeind te houden. "We hadden ook geen financiering meer, dat was ook een reden om te stoppen. Wat we gedaan hebben was te moeilijk en daarmee ook te moeilijk te financieren. We kwamen op het punt dat je wel nieuwe financiering kan aannemen, maar dat het verstandiger lijkt om de eigen broek op te houden." Dus richtte Heineke een bureau op waarmee hij voor bedrijven en merken applicaties bouwt op het gebied van media en muziek.

Daarmee is de muziekwereld nog niet van de ideeën van Heineke en zijn kompanen af, zo belooft hij. "Dit is het einde van Twones de muziekdienst, maar de B.V. bestaat nog, we zijn zeker niet failliet. We zaten in een spagaat. We dachten: 'waar moet het heen met de dienst?' en we zagen het pad niet helder meer. Dan kun je beter afstand nemen en een nieuwe start maken." Daar is de afgelopen tijd al hard aan gewerkt. "We hebben in de weekenden shuffler.fm gebouwd."

Heineke licht vast een tipje van de sluier van de nieuwe dienst, die onder Twones B.V. valt. "Het is een soort MTV on blogs. Je kan alle muziekblogs die er zijn, een stuk of zesduizend, indexeren. Die zetten wij achter elkaar als een soort radiozender, als een MTV of Pandora op bloggebied." De gebruiker kan dan door die blogs heen 'shufflen'. Het moet niet alleen technisch eenvoudiger dan Twones worden, maar ook simpeler voor het publiek. "Dus geen account en geen applicatie die je moet downloaden." Heineke hoopt shuffler.fm eind augustus te lanceren.