Het kabinet wil dat concertpodia, discotheken en festivals het volume terugdraaien. De horeca, de evenementenbranche en ook bands zelf moeten nu in actie komen om gehoorschade bij het publiek te voorkomen. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) zegt vandaag in het AD dat er genoeg gepraat is over de gevaren. Hij gaat met de branche om de tafel zitten en belooft een plan van aanpak na de zomer. De minister krijgt vanavond bij een stille disco in de Utrechtse discotheek Monza een manifest over gehoorbeschadiging bij jongeren en een setje 'oorbehoedsmiddelen' uitgereikt van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.
Dinsdag nam de Tweede Kamer moties van CDA en ChristenUnie aan, die het kabinet, de horecabranche, discotheken en concertorganisatoren oproepen tot concrete maatregelen om gehoorschade bij jongeren tegen te gaan. CDA-Tweede Kamerlid Sabine Uitslag vroeg minister Rouvoet afgelopen najaar bij de begrotingsbehandeling al om zich meer in te zetten voor preventie van gehoorschade. Het kamerlid, zelf rockzangeres, pleitte namens het CDA voor geluidsreductie, het nemen van verantwoordelijkheid door horecaondernemers, oordopjes in automaten en betere voorlichting over het gehoor door ouders, jongerenzenders als MTV en TMF en op scholen via de biologie- of natuurkundelessen.
Concertorganisatoren als Mojo beloofden recent voortaan maximaal 103 decibel toe te staan. "Mooi natuurlijk. Rouvoet zegt dat ook bands zelf het belang ervan moeten inzien dat de oren van het publiek gespaard blijven", laat een woordvoerder van de minister weten. "Waarom niet zelf maatregelen nemen? Het is toch onzin als iedereen straks oordopjes in heeft, waarom zou je dan niet het volume zachter zetten?" Evenals Rouvoet vindt ook Uitslag de stap van de organisatoren positief. "Het is mooi als de markt zichzelf reguleert, dan kan regelgeving uitblijven. Muziek is beleving en dat moet zo blijven, dat moet niet gereguleerd worden door de overheid."
De minister pleit er nu ook voor dat discotheken en podia oordopjes in automaten aanbieden en het publiek gaan informeren over de geluidssterkte. Uitslag is daar blij mee. "Ik ben wel een beetje uitgelachen toen ik kwam met het idee om naast de condoomautomaat een automaat neer te zetten met speciale oordoppen. Daarom vind ik het wel leuk dat het nu over 'oorbehoedsmiddelen' gaat, daar kleurde Rouvoet wel een beetje rood van. Maar het gaat me niet om wie het bedacht heeft, het belangrijkste is dat het gewoon gebeurt. Dat moeten we met z'n allen doen."
Uitslag vindt het belangrijk dat de preventie aantrekkelijk gepresenteerd wordt. "Als je 15 bent, ga je niet uit met gele oordoppen in. Ik denk aan gadgets, dus oordoppen in de vorm van hanenkammen. Of voor death metal: doodskopjes. Ik sta het hier te bedenken. Als ik geen kamerlid was zou ik hier als producent in stappen. Er is een markt voor. Maar je moet wel in de huid van jongeren kruipen." Als rockzangeres ervaart ze de problematiek aan den lijve. "Ik vind het belangrijk omdat het mij na aan het hart ligt. Omdat ik er elk weekend mee te maken heb, wil ik ook mijn verantwoordelijkheid als kamerlid nemen. Ik ga trouwens vanavond naar Bettie Serveert in het Paard in Den Haag, dus ik neem mijn oordopjes mee."
Rouvoet, die in het AD zegt op zijn iPod alles te draaien van Dire Straits tot Coldplay ("Maar nooit te hard"), ziet de noodzaak volgens zijn woordvoerder: "Het probleem is te groot en te serieus. Vier op de tien jongeren lopen gehoorschade op door teveel blootstelling aan harde muziek. Daar moet wat aan gedaan worden, liefst door de sector zelf." Daarom gaat Rouvoet met de branche in conclaaf. "Als daaruit concrete acties volgen die het probleem tackelen is dat mooi, anders kun je altijd nog een wetstraject ingaan. Dan kun je onder andere denken aan een wettelijke norm voor het maximale aantal decibellen."
Kamerlid Uitslag verwacht resultaten van de minister. "Ik heb ondertussen zelf contact gezocht met TMF en MTV, het Audiologisch Centrum en poppodia, ze werken allemaal heel graag mee aan maatregelen. Dus ik heb het al een beetje voorbereid voor de minister, het is echt een inkoppertje." Ze schetst een ideaal toekomstscenario: "Dat je over 10 jaar naast je zonnebril ook je oordoppen meeneemt. Dat het niet opgelegd wordt door de overheid, maar uit jezelf komt, zoals de huidige generatie jongeren ook een autogordel omdoet. Muziek is iets van jongeren, dus je moet ze er ook bij betrekken."
Directe aanleiding voor de moties is een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 1500 jongeren tussen de 12 en 19 jaar, dat uitwees dat vier op de tien gehoorschade oplopen. Een op de tien zou kans maken op ernstige en blijvende gehoorschade. Naast live-muziek wordt ook nadrukkelijk naar mp3-spelers gewezen als oorzaak. De Europese Commissie kondigde in september aan het geluidsniveau van mp3-spelers aan te willen pakken om consumenten te beschermen. De bedoeling is dat mp3-spelers een standaard instelling krijgen met een veilig aantal decibellen. Mits de fabrikant daartegen waarschuwt, kunnen gebruikers het volume dan nog wel zelf opschroeven. De commissie vreest dat zonder maatregelen tot tien miljoen Europeanen blijvende gehoorschade oplopen. De invoering van die EU-maatregel wordt pas over zo'n twee jaar verwacht.
Rouvoet: publiek beschermen tegen gehoorschade
Minister wil in overleg met branche tot plan van aanpak komen
Het kabinet wil dat concertpodia, discotheken en festivals het volume terugdraaien om gehoorschade bij het publiek te voorkomen. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) vindt dat er genoeg gepraat is over gevaren en belooft een plan van aanpak. De minister neemt vanavond in discotheek Monza, Utrecht een manifest en een setje 'oorbehoedsmiddelen' in ontvangst.