Zutphen wil ook een poppodium

Beoogde locatie het Koelhuis moet wel flink verbouwd worden

Ingmar Griffioen ,

Zutphen krijgt een poppodium. Zoveel is duidelijk volgens de Stichting Popcollectief Zutphen. De vraag is nog wanneer, in welke vorm en waar. De Stichting denkt aan het Koelhuis, dat nog wel fors verbouwd moet worden. "Als dat te duur wordt, moeten we verder kijken. Maar er moet gewoon een poppodium komen."

Beoogde locatie het Koelhuis moet wel flink verbouwd worden

Zutphen krijgt een poppodium. De vraag is nog wanneer, in welke vorm en waar. De Stichting Popcollectief Zutphen (Zutpop) denkt aan Koelhuis De Landbouw, dat nog wel fors verbouwd moet worden. "Als dat te duur wordt, moeten we verder kijken. Maar er moet gewoon een poppodium komen", aldus bestuurslid en oprichter Berry Vink van Zutpop. Vorige week bleek in een Cultuurdebat in de gemeenteraad dat meerdere politieke partijen de komst van een poppodium steunen. "Er komt wel een poppodium hier, dat is zeker", stelt Martijn Siemes van Burgerbelang Zutphen Warnsveld. 

Zutphen, een Oost-Gelderse gemeente van zo'n 46.000 inwoners, zit zonder popzaal sinds de sluiting van De Barak, dat tegenwoordig dienst doet als huiskamerproject voor verslaafden. Het verdwijnen van De Barak was de directe aanleiding voor de oprichting van Zutpop. Vink: "We speelden al een tijdje met het idee voor een poppodium, aangezien er hier totaal geen mogelijkheid is om laagdrempelig popconcerten te organiseren. We kunnen nu alleen in cafés af en toe een bandje neerzetten. Bands die iets groter zijn verdienen een groter podium en dat moet absoluut kunnen."

Een poppodium voor drie- tot vierhonderd man behoort tot de mogelijkheden volgens Vink. "Niet te groot, Zutphen is ook niet zo groot en omliggende steden hebben ook poppodia." Op een afstand van 26 km ligt Apeldoorn met podium Gigant en Deventer (op 15 km) heeft Het Burgerweeshuis, zalen met een capaciteit van vijfhonderd. "Dat is niet heel ver, maar wel een stukje en de treinverbindingen zijn niet je van het. Wij zien die podia ook niet als concurrenten, meer als samenwerkingsmogelijkheden."

Momenteel inventariseert Stichting BOEi in opdracht van de gemeente Zutphen de beste mogelijkheden voor het Koelhuis. Zutpop zet in op "een Koelhuis met daarin een poppodium annex jongerenwerk, ruimte voor creatieve bedrijvigheid voor jonge/startende ondernemers en horeca". Vink: "Het Koelhuis is aangekocht door de gemeente, het wordt niet platgegooid en wij vinden dat het een culturele bestemming moet krijgen. Het is dichtbij het station en ook met de auto goed bereikbaar. Het moet alleen wel verbouwd worden."

De uitkomsten van het onderzoek volgen in ieder geval na de Gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Veel hangt af van de betaalbaarheid. "Meerdere partijen zijn erg voor een poppodium, een aantal partijen als de VVD is erg tegen. Zoiets gaat geld kosten en de vraag is waar dat vandaan komt, omdat de gemeente al een tekort heeft." Siemes van Burgerbelang Zutphen Warnsveld vindt het Koelhuis prima, maar benadrukt dat het een enorme investering vergt. "De valkuil is dat je een pand aankoopt en dan voor miljoenen moet verbouwen. Heel veel instellingen, zoals Patronaat in Haarlem, komen later in de problemen."

Siemes: "Ik ben zelf ook een voorstander van een poppodium. Maar wij willen het wat breder trekken, dus een breed cultureel centrum voor jongeren, waar Zutpop onderdeel van is. We moeten sowieso iets naar jongeren toe gaan doen." De noodzaak is volgens de politicus evident: "We moeten af van het imago dat Zutphen alleen voorzieningen heeft voor de oudere medemens. Zutphen komt jongeren tekort, na 19 jaar nemen ze snel de benen." Volgens Siemes wordt er de komende vier jaar nog onderzoek gedaan. Vink: "En dan kan het nog wel een paar jaar duren voor een poppodium operationeel is."