The Devil's Blood viert Sodom en Gomorra op een cruiseschip

Eindhovense occulte metal overal in Europa welkom

Atze de Vrieze ,

The Devil's Blood kan een mooi optreden voegen aan de toch al indrukwekkende tourlijst van de komende zomer: 8 april vaart de band op de Sweden Rock Metal Cruise van Zweden naar Finland. Vrijdag 12 februari speelt de band een zeldzaam optreden in eigen land.

Eindhovense occulte metal overal in Europa welkom

The Devil's Blood kan een mooi optreden toevoegen aan de toch al indrukwekkende tourlijst van de komende zomer: 8 april vaart de band op de Sweden Rock Metal Cruise van Zweden naar Finland. De band deelt het schip met onder meer Death Angel. Het is een compleet drijvend metal walhalla: een 200 meter lange, 12 decks hoge MS Silja/Galaxy met livebands, gitaarcompetities, gamerooms, sauna's en een zwembad. "Het is Sodom en Gomarra op een boot", zegt frontman SL. "Metal en zuipen. Ja hoor, daar houden wij wel van. De muziek zelf nemen we zeer serieus. De aanloop naar een optreden verloopt sober, onze rituelen worden volstrekt nuchter opgevoerd. Geen drank, geen drugs. Maar daarna is het feest."

Eind 2009 verscheen het debuutalbum The Time Of No Time Evermore, dat in metalkringen lovend ontvangen werd. Muzikaal gaat The Devil's Blood terug naar het prille begin van de metal, met bands als Black Sabbath, Coven en Pentagram, met een psychedelische ondertoon. Minstens zo belangrijk is de satanische filosofie in de muziek, die onder meer geuit wordt in een occulte rituele opvoering van de muziek, inclusief varkens- of koeienbloed. The Devil's Blood wordt overal in Europa met open armen ontvangen. "We zijn er niet echt verbaasd over", zegt SL. "De verrassing hebben we vorig jaar al gehad. Toen we onze EP uitbrachten wilde een aantal grote metalfestivals ons direct boeken, waaronder Wacken Open Air. We hebben dat toen bewust afgehouden, omdat we eerst ons album uit wilden brengen."

Komende zomer speelt de band dus onder meer op grote festivals als Wacken Open Air in Duitsland, Metalcamp in Slovenië en Metalfest in Oostenrijk. Het zijn bijna alleen one-off gigs. Een intensieve tour ziet de band niet zitten, niet alleen omdat sommige bandleden gezinnen en banen hebben, maar ook omdat ze zeker willen zijn dat ze op de juiste plekken terecht komen. "Die grote festivals zijn geweldig, maar het meest kijk ik uit naar het kleinere festival PartySan in Bad Berka, Duitsland. Daar zijn we co-headliner met Watain, een bevriende black metal band uit Zweden. Vorige week ben ik in de studio bij hen geweest om een aantal solo's in te spelen."

In Nederland speelt de band nauwelijks. Vrijdag 12 februari staat het enige optreden in lange tijd gepland op vaderlandse bodem, in Doornroosje in Nijmegen. "We beschouwen het niet als een homecoming gig. Voor ons kan elk optreden aanvoelen als een thuiswedstrijd. Zo lang de omstandigheden maar passen bij onze muziek en het publiek ervoor open staat." Na de zomer verwacht SL wel meer in Nederland te spelen. Verschillende zalen hebben al interesse getoond. "We hebben een aantal optredens in Nederland gedaan die erg goed gingen, in Goes, Rotterdam en Nijmegen."

Een week na Doornroosje wordt het album gepresenteerd in Londen. Eerder ging dat niet door, na een akkefietje met een andere band. SL wil er niet te veel over kwijt. Over het algemeen heeft de band naar eigen zeggen weinig last van tegenwerking, ondanks de controversiële lading van de optredens. "Wij dulden ook niet zo veel protest. Als iemand het niet interessant vindt wat wij doen, vind ik dat niet zo erg. Maar als iemand tijdens het optreden mij doelbewust probeert te storen, zet ik echt even mijn gitaar neer. Ik heb een heel ouderwetse manier van conflicten oplossen."