Organisatie Nijmeegse Zomerfeesten straft Habana aan de Waal voor stugge samenwerking

Satellietfestival De Affaire krijgt geen vergunning

Atze de Vrieze ,

Habana aan de Waal, het kleine broertje van De Affaire, krijgt geen vergunning van ACBN, de organisatie van de Zomerfeesten. Volgens directrice Teddy Vrijmoet van ACBN heeft organisator Godfried Verstegen van de Affaire de beslissing aan zichzelf te danken. "Hij wil niet samenwerken, hij wil niet betalen, hij heeft aanmerkingen op andere programma-onderdelen. De Affaire heeft een mooi programma, maar wij moeten waken voor de continuïteit van de Zomerfeesten."

Satellietfestival De Affaire krijgt geen vergunning

Festival Habana aan de Waal krijgt komend jaar geen vergunning  van ACBN, de organisatie van de Zomerfeesten. Habana aan de Waal is een jong broertje (voornamelijk gericht op theater, jazz en singer-songwriter) van het alternatieve muziekfestival de Affaire, dat jaarlijks onderdeel is van de evenementen rond de Nijmeegse Vierdaagse. Volgens directrice Teddy Vrijmoet van ACBN heeft organisator Godfried Verstegen van de Affaire de beslissing aan zichzelf te danken. "Hij wil niet samenwerken, hij wil niet betalen, hij heeft aanmerkingen op andere programma-onderdelen. De Affaire heeft een mooi programma, maar wij moeten waken voor de continuïteit van de Zomerfeesten."

Godfried Verstegen wil niet op het nieuws reageren, om te voorkomen dat ook de overgebleven onderdelen van het festival in het geding komen. De kern van het geschil is echter al langer bekend. Concrete aanleiding voor het conflict is een artikel dat in juli verscheen op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen, kort na het festival. Godfried Verstegen haalde daarin hard uit naar de organisatie van de Zomerfeesten. Volgens hem stelt ACBN onrealistische voorwaarden aan de samenwerking: "Om de Affaire te mogen organiseren, moet ik € 36.000 aan het ACBN betalen als bijdrage in de programmering elders in de stad. Terwijl we vanuit ons eigen budget ook al onze eigen programmering, geluidsapparatuur, podia en infrastructuur moeten betalen. Natuurlijk zou de Affaire niet bestaan als de Vierdaagsefeesten er niet waren, maar je wordt in Nijmegen gestraft als je je nek uitsteekt." Volgens Verstegen zou de organisatie van de Zomerfeesten puur commercieel-economisch opereren, zou hij te weinig van de samenwerking terugkrijgen en pronkt ACBN wel met het succes van het festival.

Verstegen heeft volgens directeur Vrijmoet tot januari gewacht met het betalen van de bijdrage. Dat Verstegen zijn best doet een spannende programmering te bieden in plaats van te mikken op veilig commercieel succes, is voor Vrijmoet geen argument. "Wij hebben ieder jaar dertig podia in de stad, Verstegen heeft daar twee van. Iedereen werkt met elkaar samen, maar hij wil dat niet." Het schrappen van de vergunning voor een van de drie festivallocaties lijkt een waarschuwing. De organisatie had immers ook De Affaire kunnen schrappen. "Dat we dat niet gedaan hebben heeft te maken met de kwaliteit van zijn programmering. Je wil iemand toch een kans geven. Misschien pakt hij het nu wel op."

Of op de locatie van Habana aan de Waal een ander evenement plaats zal vinden, kan Vrijmoet nog niet zeggen, al sluit ze het niet uit. De komende maanden moet Plein 44, een van de andere festivallocaties van de Zomerfeesten, op de schop, maar volgens Vrijmoet is ACBN niet bezig met het vrijmaken van een locatie voor de evenementen die daar nu plaatsvinden. "Het feit dat de evenementen van Plein 44 een andere locatie nodig hebben, mag nooit aanleiding zijn om de vergunning van Habana aan de Waal in te trekken."