Muziektijdenshetwerk.nl biedt rechtenvrije muziek op de werkvloer

"We hebben het over een markt van honderd miljoen euro"

Tomas Delsing ,

Vanaf volgende week kunnen ondernemers die muziek op de werkvloer willen, de jaarlijkse incasso van rechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena vermijden. Muziektijdenshetwerk.nl biedt vanaf dat moment voor een vast bedrag per maand rechtenvrije muziek aan via internetradio.

"We hebben het over een markt van honderd miljoen euro"

Vanaf volgende week kunnen ondernemers die muziek op de werkvloer willen, de jaarlijkse incasso van rechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena vermijden. Muziektijdenshetwerk.nl, een initiatief van Streamwise, Tribe Of noise en Muziekindezaak, biedt vanaf dat moment rechtenvrije muziek aan via internetradio. Naast een kostenbesparing krijgen bedrijven een reclame- en praatvrije zender, vooralsnog alleen met onbekende muzikanten.

Het lijkt aantrekkelijk: een vast bedrag per maand betalen voor rechtenvrije muziek in je winkel of restaurant. Toch blijft de vraag of veel bedrijven behoefte zullen hebben aan onbekende muziek.  Hessel van Oorschot, woordvoerder van Tribe Of Noise, meent van wel: "Natuurlijk willen gasten in een bruin café gewoon meezingen met Hazes, daar richten wij ons ook niet op. Maar bij lang niet alle bedrijven in Nederland is muziek zo bepalend. In een winkel hoef je niet persé Top-40 op te zetten, het draait vaak om achtergrondgeluid."

De Buma- en Senaheffing is op dit moment vaste prik voor veel bedrijven. Deze kan, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en aantal werknemers, oplopen tot meer dan duizend euro per jaar. Muziektijdenshetwerk.nl vraagt een vast bedrag van €25,- per maand en eenmalig €199,- voor het verstrekken van het internetradiotoestel. Het belangrijkste argument om ondernemers over de streep te trekken zal dus uit financiële hoek komen.

Helaas is ook die vijver niet zo groot als hij lijkt te zijn. Veel bedrijven die aangesloten zijn bij een branchevereniging, betalen ook nu al minder aan Buma en Sena. Door afspraken te maken met de rechtenorganisaties hebben een aantal van deze verenigingen voor hun leden een vast jaarbedrag bedongen dat aanzienlijk lager ligt dan het normale bedrag. Zo komt de organisatie voor modedetailhandel tot een jaarbedrag van €47,50. Aanzienlijk minder dan de €300,- die Muziektijdenshetwerk.nl wil incasseren.

Toch heeft Van Oorschot goede hoop: "We hebben het over een markt waarin jaarlijks honderd miljoen euro omgaat. Maar het zou wel schelen als we ook bekende artiesten kunnen gaan draaien. Dat is wel de bedoeling: wij bieden hen, in tegenstelling tot Buma/Stemra en SENA, een volledig transparante verdeelsleutel. Het voordeel van internetradio is dat je precies kunt achterhalen wat er gedraaid wordt, hoe vaak en door wie. Daarom krijgt de artiest bij ons precies wat hij verdient, een garantie die andere organisaties niet kunnen bieden."

Ondanks dat het initiatief in de kinderschoenen staat, denkt Van Oorschot alweer aan uitbreiden. "In de toekomst zou ik graag, naast de bestaande pop-, charts- en easy listeningkanalen, wat meer geprofileerde zenders willen maken. Een urbankanaal misschien. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Eerst maar een plekje veroveren."