Cor Schlösser vertrekt als directeur Melkweg

Oprichter neemt afscheid in zomer 2011

Ingmar Griffioen ,

Directeur Cor Schlösser vertrekt bij de Melkweg. De oprichter verlaat het Amsterdamse podium, dat dit jaar het veertigjarig bestaan viert, in de zomer van 2011. "Ik vertrek omdat het hier klaar is voor mij. Ik wilde eigenlijk al heel lang vertrekken, al zo'n vijftien jaar geleden. Maar toen heb ik een plan geschreven en dat werd de Rabozaal. Die zou in 2005 af zijn, maar dat duurde allemaal wat langer."

Oprichter neemt afscheid in zomer 2011

Directeur Cor Schlösser vertrekt bij de Melkweg. De oprichter verlaat het podium aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht, dat dit jaar het veertigjarig bestaan viert, in de zomer van 2011. "Ik vertrek omdat het hier klaar is voor mij. Ik wilde eigenlijk al heel lang vertrekken, al zo'n vijftien jaar geleden. Maar toen heb ik een plan geschreven en dat werd de Rabozaal. Die zou in 2005 af zijn, maar dat duurde allemaal wat langer."

Schlösser is als enige al veertig jaar betrokken bij het podium, dat op vrijdag 17 juli 1970 in een oude melkfabriek van start ging. De Melkweg begon als een soort hippiepodium met een concert van Groep 1850, de Nederlandse Pink Floyd, en kreeg vervolgens 25.000 gulden 'zomersubsidie'. Het jongerencentrum van weleer heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van Nederlands belangrijkste poppdia en breidde meer dan eens uit. In 1995 kwam met The Max een tweede zaal, in 2000 werden de Oude Zaal, Cinema en het Theater verbouwd, in 2007 werd de capaciteit van The Max vergroot en twee jaar geleden opende met de Rabozaal een derde podium.

Tegen 3VOOR12 vertelde de directeur deze zomer al dat hij binnen twee jaar zou stoppen. In zijn afscheidsbrief schrijft Schlösser dat het een goed moment is om de fakkel over te dragen "van iets dat oospronkelijk maar voor een zomer bedoeld was". "Ik heb in mijn jaren bij de Melkweg steeds uitbreidingsplannen ontwikkeld en uitgevoerd en ben een aantal keren andere richtingen qua programmeringsopzet ingeslagen. Op die manier heb ik steeds een nieuwe baan voor mijzelf gecreëerd en is de Melkweg, min of meer per ongeluk, een soort levenswerk geworden. Daarom zal ik altijd met interesse blijven kijken naar de toekomstige ontwikkeling van de Melkweg en mij graag in enige vorm als ambassadeur blijven manifesteren."

Schlösser licht zijn vertrek aan de telefoon nog iets toe. "Ik dacht: laat iemand anders maar directeur worden van de Melkweg, dan ga ik wel bijklussen in de culturele sector. Na de zomer wil ik mij als kleine zelfstandige vestigen en hoop ik op projectbasis aan de slag te gaan met wat ik nu ook doe." De mensen waarmee hij dagelijks werkt zal hij nog het meest missen. "Mijn programmeurs met name, en de marketing, de zakelijk directeur, mijn assistent. Dat wordt ook heel belangrijk voor mijn opvolger: een relatie opbouwen met de programmeurs." Schlösser sluit positief af: "En ik mag hier blijven komen."

Morgen, zaterdag 11 december, verschijnt een advertentie voor de vacature van Melkweg-directeur in de Volkskrant, het Parool en op de Melkweg-site.