Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: de Piratenpartij.
Om nou te zeggen dat de entree van de Piratenpartij in de politieke arena in Nederland een doorslaand succes was: nee. De partij kreeg met ongeveer 10.000 stemmen lang niet genoeg steun om een zetel in de Tweede Kamer in te kunnen nemen. Daar was wel een reden voor: door de val van het kabinet Balkenende IV moest de partij hals over kop aan de campagne beginnen. Lijsttrekker Samir Allioui zette de boel op scherp met activistische stellingen als “De industrie moet keihard kapot gemaakt worden”. Maar ook daarna bleef het onrustig. In juli werd het hele bestuur aan de kant geschoven. Is de Piratenpartij kopje onder gegaan in een interne strijd?
“We zitten op dit moment in zwaar water”, geeft interim-voorzitter Wesley Schwengle toe. “Er zijn dingen gebeurd waar het laatste woord nog niet over gezegd is. Je moet je bedenken: in drie maanden tijd zijn we van nul naar 10.000 stemmen gegaan, we hebben nu zo’n 350 leden. We hebben last gehad van groeispurten. Op dit moment hebben we een leider nodig, iemand die wat volwassener en meer ervaren is op bestuurlijk gebied. Wij zijn een heel jonge partij.”
Het partijbestuur werd in juli verweten slecht te functioneren, en daarmee leek ook lijsttrekker en oprichter Samir Allioui van het toneel te verdwijnen. Dat is echter niet het geval, vertelt Schwengle. “Samir is nog altijd betrokken bij de partij, alleen niet meer als bestuurder. Daar liggen zijn kwaliteiten ook niet.” Partijsecretaris Dirk Poot beaamt dat: “Zijn stijl van leidinggeven was soms te kort door de bocht, maar zijn dossierkennis is heel erg belangrijk voor de Piratenpartij.”
Samir Allioui haalt op zijn beurt hard uit naar Schwengle. Hij verwijt hem zwartmakerij, gebrek aan transparantie (een halszaak voor piraten), vertraging van processen om macht te behouden en beïnvloeding van het democratische proces. Ook zou hij zijn taak als interim-voorzitter al neergelegd hebben, en zich dus onterecht als zodanig manifesteren. Kern van het probleem is volgens Allioui huidige structuur met de ledenraad, waarvan ondermeer Schwengle een voorstander is. "De ledenraad heeft er voor gezorgd dat het bestuur niet mocht, en niet kon besturen. Ze hebben een belabberd partijprogramma in elkaar gezet, waaruit Eva Jobse en ik op het laatste moment de grootste onzin en ongenuanceerdheid hebben kunnen halen."
Volgens Dirk Poot is het ook niet makkelijk om leiding te geven aan het groeiende aantal sympathisanten. “Ik noem piraten liberaal-anarchisten. Probeer zulke mensen het maar eens te laten worden over de regels.” Dat moet wel gebeuren. 31 januari vindt een Algemene Ledenvergadering plaats, waarop nieuwe statuten aangenomen moeten worden. Om die vorm te geven heeft Samir Allioui volgens Poot de afgelopen maanden een aantal intensieve sessies gehad met piraten. Tot nu toe waren de statuten “Het moeten echte piratenstatuten worden", zegt Poot. "Persoonlijk denk ik dat het vinden van de juiste organisatiestructuur belangrijker is dan de leider.”
Hoe dan ook zal de Piratenpartij in maart meedoen aan de Provinciale Staten verkiezingen, in de provincies Noord-Holland en Brabant. Wesley Schwengle twijfelt aan de noodzaak van deelname, aangezien veel programmapunten aan de orde komen op nationaal en Europees niveau, een standpunt dat Allioui afdoet als 'dom'. "Mede vanwegen dit soort feiten botsen wij wel eens Ik zie hem dan ook als schoothondje van Joeri Oudshoorn."
Ook Dirk Poot is uitgesproken voorstander. Hij is zelfs lijsttrekker in Brabant. “We hebben er zeker iets te zoeken”, zegt hij. “Zo spelen er op provincieniveau zaken als Elektronische Kind Dossiers, en kunnen door meer openheid bij de overheid zaken als Q-koorts voorkomen worden. Ook ben ik een voorstander van het geven van subsidies aan kunstenaars die op een moderne manier omgaan met auteursrecht, bijvoorbeeld met creative commons. Op het gebied van file-sharing worden inderdaad de belangrijkste beslissingen in Den Haag en Brussel genomen, maar het kan helemaal geen kwaad om ervaring opdoen met verkiezingen en campagne voeren. Je weet immers nooit hoe lang dit kabinet blijft zitten.”
Case Closed: Piratenpartij zoekt onbetwiste leider
Liberaal-anarchisten doen mee aan verkiezingen Provinciale Staten
Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: de Piratenpartij.