25 jaar Song van het Jaar: 2003

The White Stripes de onbewiste winnaar

Gijsbert Kamer ,

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief.

The White Stripes de onbewiste winnaar

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief. Voor tijdens het lezen: de grote Song van het Jaar shuffle playlist op Spotify. 2017 tracks, vijf dagen. De stembus is gesloten, volg de uitslag in de uitzending van aanstaande donderdag op 3FM (vanaf 19.00 uur). Alles over de Song van het Jaar vind je hier.

Voerde de VPRO in 2003 een betere campagne, waren er ineens twee keer zoveel luisteraars online, of was het gewoon een veel beter popjaar dan 2002 en dus veel leuker om de beste liedjes uit te kiezen?
 
Misschien speelden alle factoren wel een rol, in ieder geval verdubbelde het aantal inzendingen voor Song Van Het Jaar bijna. Een kleine zesduizend stemmers gaven The White Stripes bijna drieduizend punten voor hun Seven Nation Army. Coldplay blijft met Clocks in de buurt maar dan halveert het aantal punten voor Muse.


Ik hou de hitlijsten niet meer zo bij als in de jaren zeventig - of laat ik het anders zeggen: ik ken vaak uit de top 10 geen enkel nummer - maar in mijn herinnering was Seven Nation Army net als No One Knows een jaar eerder een enorme hit.

Vergeet het maar. Queens Of The Stone Age kwam niet verder dan plaats 39, de White Stripes haalden de Top 40 niet eens en bleven op 42 steken. Los van de VPRO was er in Hilversum blijkbaar geen enkele support voor deze klassiekers. Zoals het ook lang duurde voordat Coldplay ‘breed gedragen’ werd.

Clocks werd niet alleen een enorme hit, het werd begin dit jaar ook door de 3FM luisteraar verkozen tot beste single van de jaren 0. Je ziet wel meteen wat radio-airplay voor een band kan doen, want meteen scoorde Coldplay een grote hit en paste de band niet meer in Ahoy’.


Hoe moeilijk de muzieksamenstellers het vaak ook hadden met de voorliefde van de VPRO-dj, andersom werd er veel minder neerbuigend gehandeld als er echt leuke top 40 hits opdoken.
 
Zo staan er in de top 10 van de Song Van Het Jaar gewoon grote hits van Beyoncé, OutKast, 50 Cent en Justin Timberlake. Hoezo elitair, de VPRO?
 
Nu waren Crazy In Love, Hey Ya! en Timberlakes Rock Your Body ook wel uitzonderlijk goede singles en kun je vaststellen dat niemand, ook de makers zelf niet, deze combinatie van zowel vernieuwend als retecommercieel ooit heeft kunnen herhalen. Maar het is toch aardig te zien hoe iemand als Justin Timberlake ook door het ‘alternatieve’ rockpubliek omarmd werd.
 
Dat had natuurlijk ook te maken met de fabelachtige productie van de Neptunes, die van zijn album Justified een van de beste popplaten van de jaren nul maakten. Maar het bewijst toch ook dat de VPRO-luisteraar ook van gewoon goede popmuziek houdt en een klassieke popdeun ook meteen als zodanig herkent.