Yeasayer is vrijgeestig Yeasayer is vrijgeestig

De jaren tachtig herleven op geheel eigen wijze

, door Robert Lagendijk, foto's Nick Helderman

Yeasayer is vrijgeestig

De jaren tachtig herleven op geheel eigen wijze

door Robert Lagendijk, foto's Nick Helderman ,

Brooklyn, New York: epicentrum van indiekids en hipsters. Het is de uitvalsbasis voor de gemĂȘleerde club jongens van Yeasayer. Ook zielverwanten als Animal Collective en Vampire Weekend hebben hier hun oefenruimte. In Brooklyn kan en mag nog veel. En dat is onder andere terug te horen in de vele flirts met wereldmuziek. Eerder dit jaar overtuigde de band op Pinkpop. Vandaag is Biddinghuizen aan de beurt voor een lesje in vrijgeestigheid.

De jaren tachtig herleven op geheel eigen wijze

Brooklyn, New York: epicentrum van indiekids en hipsters. Het is de uitvalsbasis voor de gemêleerde club jongens van Yeasayer. Ook zielverwanten als Animal Collective en Vampire Weekend hebben hier hun oefenruimte. In Brooklyn kan en mag nog veel. En dat is onder andere terug te horen in de vele flirts met wereldmuziek. Eerder dit jaar overtuigde de band op Pinkpop. Vandaag is Biddinghuizen aan de beurt voor een lesje in vrijgeestigheid.

CONCERT
Yeasayer, Lowlands Grolsch, zondag 22 augustus 2010
 
MUZIEK
Eigenzinnige popmuziek met wereldmuziek-invloeden waar op te dansen valt. Het experiment staat hoog in het vaandel, evenals het gebruik van vintage elektronica. De geluiden klinken vertrouwd, de songstructuur niet. Qua geluid doet de band denken aan jaren tachtig-bands als Tears for Fears en a-ha. De vrije songstructuur kom je eerder bij tijdgenoten als Animal Collective tegen. Een deel van het repertoire wordt gezongen door Anand Wilder, die zorgt voor de exotische mooizingerij vol drama, de rest door Chris Keating die zorgt voor de luchtigheid en af en toe doet denken aan George Michael of Jake Shears van Scissor Sisters. Zelf noemen ze hun muziek New Weird America.

PLUS
Wie bij de les blijft vanmiddag in de propvolle Grolsch-tent heeft een fijne middag. Het kwartet Yeasayer zit er zelf in ieder geval helemaal in. Geconcentreerd wordt er door de setlist heen gewerkt. Af en toe een lachje, af en toe een knikje maar het mag niet ten koste van de muziek gaan. Zelfs als iemend even alleen met een shakertje schudt, lijkt de opperste concentratie vereist. Het geluid is mooi dromerig, maar heeft genoeg ballen om een dansje te rechtvaardigen. Af en toe komen Wilder en Keating achter hun lichtgevende quizdesks vandaan om dat op de rand van het podium te doen.

MIN
Yeasayer geeft het publiek een uur lang een kijkje in hun wereld. Maar wie voortijdig afhaakt wordt hardhandig op een weiland in de Flevopolder neergezet. Je bent een believer of je vindt geen aansluiting bij deze muziek.

CONCLUSIE
Knap hoe een indiebandje uit Brooklyn zich heeft getransformeerd tot een echte festivalact waar we nog veel plezier aan gaan beleven.

CIJFER:
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12