Shuffler transformeert muziekblogposts tot radiostations

Nieuwe, laagdrempelige muziekdienst van start

Ingmar Griffioen ,

Vandaag (dinsdag) krijg je om 15.00 uur Shuffler voorgeschoteld: een nieuwe muziekdienst uit de koker van de oprichters van Twones. Waar Twones te moeilijk bleek, is Shuffler zeer laagdrempelig opgezet. De dienst genereert posts van nu 1600 muziekblogs en zet die via de genre-typering van last.fm om in radiostations.

Nieuwe, laagdrempelige muziekdienst van start

Vandaag (dinsdag) krijg je om 15.00 uur Shuffler voorgeschoteld: een nieuwe muziekdienst uit de koker van het vijfkoppige team van Twones. Waar Twones als netwerkdienst en muziekbookmarker te moeilijk bleek, is Shuffler zeer laagdrempelig opgezet. De dienst genereert posts van nu 1600 muziekblogs en zet die via de genre-typering van last.fm om in radiostations. Het was de bedoeling om voor 9 dollar een jaar onbeperkt toegang aan te bieden, maar bij nader inzien is Shuffler toch als geheel gratis dienst gestart. Het bedrijf wil later dit jaar met een premium app komen en werkt ook aan betaalde iPhone en iPad apps.

"Twones was te moeilijk", blikt Tim Heineke, een van de vijf oprichters, terug. "Mensen moesten het installeren en dat deed niemand. Toen zijn we doorgestart als muziekbookmarker die bijhield welke muziek je waar draaide, maar dat was ook te moeilijk." Een nieuw idee wierp zich op. "Ik kom dagelijks op allerlei blogs terecht, waar een wereld voor me open gaat. Dat willen we zichtbaar maken. Wat nou als je al die muziek binnenhaalt op genre en als radiostations aanbiedt. Dat is het idee van Shuffler. Het is meer een soort Pandora of MTV van muziekblogs. Shuffler support nu alleen mp3's, maar we willen straks ook YouTube en Soundcloud ophalen."

Het moest vooral publieksvriendelijk en makkelijker worden, benadrukt Heineke. 3VOOR12 testte de nieuwkomer en merkte dat Shuffler in ieder geval in die opzet geslaagd is. Het is heel makkelijk om naar de volgende of de vorige track te gaan en van genre te wisselen. Shuffler is alleen zichtbaar als player in de balk bovenin, op de rest van de pagina zie je de oorspronkelijke blog-bron. Tijdens het luisteren kun je dus meteen de rest van het blog verkennen. "We willen geen blog-aggregator zoals Hypem zijn, dat je alleen links naar de blogposts ziet en nooit op die mooie sites terechtkomt." Minpunt is dat niet altijd duidelijk is waar de track op het blog speelt. Omdat je in de Shuffler-balk alleen kan skippen, is spoelen binnen een nummer dus lastiger.

De dienst werkt aan de achterkant eigenlijk als een rss-lezer die muziek uit blogposts filtert en daar via last.fm genres bij haalt. Zo zijn er nu 120 genres. Indie brengt Bloc Party en (tweemaal) Arcade Fire, pop levert Jennifer Lopez op en bij female vocalists stuiten we op Florence and the Machine. Er is zelfs keuze uit genres als instrumental hiphop, downtempo, female vocalists, shoegaze, Japanese, under 2000 listeners, dirty South en nu florerende subgenres als chillwave, dubstep en post-hardcore. De genres worden op populariteit gegenereerd, dus als op de geïndexeerde blogs de meeste luisteraars naar Philip Glass luisteren wordt minimal music of modern klassiek als eerste weergegeven.

Als je een genre selecteert krijg je altijd de laatste blogpost. Die opzet en de genre-indeling via last.fm hebben ook nadelen. Zo heb je indie, maar ook indie rock en indie pop en tracks komen geregeld in meerdere genres naar voren. "Dat moeten we inderdaad nog finetunen. Ook komt een house-remix van The Beatles nu alleen in 'jaren '60' naar voren en niet bij 'dance'."

Shuffler is al uitgebreid getest en lanceert vandaag meteen in de alpha-versie. Heineke: "We hebben al veel feedback gehad, onder meer een hele positieve bespreking in Wired, en weten dat er geen hele grote bugs in zitten. We willen alleen dat het kanaal nog slimmer is. Maar ik moet het afkloppen, want je weet niet wat er gebeurt als je live gaat en veel traffic krijgt."

Voorlopig hoeft Shuffler geen geld op te brengen, maar de oprichters hopen dat dat op termijn wel gebeurt. "De tijd moet leren of dit naast iTunes en Spotify gaat leven. Gaan mensen dit ernaast gebruiken om nieuwe muziek te ontdekken? En we gaan straks online met een iPhone- en iPad-versie, dat worden betaalde apps." Wanneer is nog onduidelijk. "Uiteindelijk hoop ik natuurlijk wel hier geld mee te verdienen, zodat ik er meer tijd in kan stoppen", geeft hij toe.