Curator Watt onderzoekt rol Gemeente Rotterdam in faillissement

Voorlopige vordering schuldeisers van twee miljoen ‘zal waarschijnlijk nog stijgen’

Erik Zwennes ,

De curator van Watt onderzoekt de rol van de Gemeente Rotterdam in de ondergang van het poppodium. In juni van dit jaar ging Watt definitief failliet. In een faillissementsverslag bericht curator Robert van Moorsel over een voorlopig schuldbedrag van bijna twee miljoen euro. De curator denkt binnen een half jaar een nader verslag te kunnen publiceren.

Voorlopige vordering schuldeisers van twee miljoen ‘zal waarschijnlijk nog stijgen’

De curator van Watt onderzoekt de rol van de Gemeente Rotterdam in de ondergang van het poppodium. In juni van dit jaar ging Watt definitief failliet. In een faillissementsverslag bericht curator Robert van Moorsel over een voorlopig aantal van 116 schuldeisers met een gezamenlijk bedrag van bijna twee miljoen euro. Volgens Van Moorsel zal dit bedrag waarschijnlijk nog stijgen, onder meer door een nog niet meegenomen vordering van de Rabobank. Hiernaast eist de Gemeente Rotterdam diverse subsidies terug vanwege het faillissement van Watt. In totaal gaat dit om een bedrag van ruim 3,3 miljoen euro. De curator heeft hier bezwaar tegen aangetekend. Hij denkt binnen een half jaar een nader verslag te kunnen publiceren.

Een belangrijke passage in het voorlopig faillissementsverslag is dat de curator niet uitsluit dat hij over zal gaan ‘tot rechtsmaatregelen jegens één of meer derden’. Van Moorsel wil niet op de zaken vooruit lopen, maar geeft aan dat hij onder meer kijkt naar de rol van de Gemeente Rotterdam. Antoinette Laan, de nieuwe wethouder van Cultuur, besloot eerder dit jaar de stekker uit Watt te trekken. Dit terwijl de Gemeente eerder nog garant stond voor financiële steun. Van Moorsel: “De Gemeente heeft in 2008 een garantie afgegeven aan de nieuwe eigenaren van Watt. In het onderhandelingsverslag wordt gesproken van een steun voor in ieder geval 2009. Maar ook hierna heeft de toenmalige wethouder zich herhaaldelijk achter het podium geschaard. Onder meer door in februari van dit jaar nog te benadrukken dat Watt open zou blijven. Dit terwijl daarbij werd aangegeven dat de exacte hoogte van het tekort niet duidelijk was. Eén van de vragen is dus of de Gemeente de stekker er uit kon trekken zonder zich de belangen van de schuldeisers aan te trekken.” Ook de rol van de andere partijen bij het onderhandelaarsakkoord zullen door Van Moorsel worden bekeken. Hij verwacht dat dit onderzoek eind 2010, begin 2011 is afgerond. Dan zal dus een beslissing worden genomen over een eventuele stap naar de rechter.

Geplande optredens zijn sinds het faillissement van Watt verplaatst naar andere zalen of geannuleerd. Voor de geannuleerde optredens waren in een aantal gevallen al kaarten verkocht. Circa twintig kaartkopers heeft een vordering ingediend bij de curator. De kans dat zij hun geld terugzien noemt Van Moorsel even groot als die van andere schuldeisers. Het zal ook voor hen zeker nog een half jaar duren voordat hier wat meer duidelijk over is.

Tussen 1 en 13 september vindt een online veilig van de inboedel van Watt plaats. Wie nog geïnteresseerd is in een bank uit een van de kleedkamers kan volgende maand bieden. Wat er met de zaal zelf gaat gebeuren, durft de curator niet te zeggen. “Het pand is eigendom van een onroerendgoedmaatschappij.  Alle investeringen in het pand, en dat zijn er veel geweest, kun je als verloren beschouwen.”