Artiestenmanager in opspraak door publicatie

Oude tweet doet stof opwaaien door artikel op weblog

Erik Zwennes ,

Artiestenmanager Mohamed Ghabri is in opspraak geraakt door een publicatie door redacteur en publicist Bert Brussen. Deze plaatste een tweet van Ghabri op zijn weblog met de toelichting ‘Wilders met de dood bedreigen doe je zo’. De tweet van Ghabri betrof een bedreiging aan het adres van politicus Geert Wilders.

Oude tweet doet stof opwaaien door artikel op weblog

Artiestenmanager Mohamed Ghabri is in opspraak geraakt door een publicatie door redacteur en publicist Bert Brussen. Deze plaatste een tweet van Ghabri op zijn weblog met de toelichting ‘Wilders met de dood bedreigen doe je zo’. De tweet van Ghabri betrof een tekst aan het adres van politicus Geert Wilders en werd door hem geplaatst op 2 maart 2010. De boodschap was: ‘Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders zijn keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar van links naar rechts is ook ok!’ Een dag later gevolgd door de tweet: ‘Even voor de duidelijkheid, ik wil niet dat geert vermoord wordt! Nooit niet, maar wel de reactie zien van mensen na zo een uiting!’

Bert Brussen werd door de politie gevraagd zijn bericht te verwijderen, maar gaf hier geen gehoor aan. Inmiddels is Brussen verzocht zich op 11 augustus te melden op een politiebureau in Utrecht om te worden gehoord. Gisteren en vandaag leverde dit veel reacties op in media en op Twitter. Brussen legt in een column op webwereld.nl uit waarom hij de tweet van Ghabri plaatste. "[...]dat neemt niet weg dat webloggers toch de mogelijkheid moeten hebben om retweets te plaatsen op hun weblog. Al was het maar om te demonstreren hoe bepaalde mensen uit bepaalde groepen van de samenleving, meestal van een bepaalde politieke kleur, op een bepaalde manier duiding menen te moeten geven aan het begrip democratie wanneer een politicus als Wilders door andere bepaalde lieden democratisch wordt verkozen."

In eerste instantie besloot Mohamed Ghabri niet te reageren op de zaak. Omdat zijn naam inmiddels zo vaak genoemd is en de reacties niet mals zijn, heeft hij op Twitter een oproep gedaan. Hierin roept hij op zijn tweede tweet van 3 maart rond te sturen. Hiermee wil hij laten zien wat hij met de eerste tweet bedoelde. Deze reactie is inmiddels enkele honderden keren bekeken. Overigens is Ghabri zelf niet benaderd door politie of justitie.

“Brussen heeft blijkbaar redenen om deze zaak zo op te blazen,” aldus Ghabri. “Als er echt iets aan de hand was, werd hij niet pas een week later verzocht zich te melden bij de politie. Nadeel is dat mijn naam de hele tijd opduikt en bepaalde figuren er bovenop springen. Ik heb gisteren Bert via Twitter benaderd, omdat ik het raar vond dat hij last kreeg met een tweet van mij. Hier heeft hij niet op gereageerd. Inmiddels heb ik een mail gestuurd naar de politie waarin ik alle medewerking toezeg. Als ik kan helpen om dit uit de wereld te helpen, doe ik dat graag. Inmiddels hebben ze gereageerd: volgende week ga ik langs op een bureau in Amsterdam om er over te praten. Als ze mij vragen om de tweets te verwijderen, doe ik dat.”

Ghabri heeft geen spijt van zijn bewuste tweets in maart. “Het kost me nu een halve dag werk, dat is vervelend. Maar ik vind het heel boeiend om te zien welke reacties het nu dus uitlokt. Mensen zien wat ze willen zien. In dit geval is dat die ene tweet, het vervolg maakt ze niet uit. Als Wilders mag roepen dat Marokkaanse relschoppers in hun knieschijf moet worden geschoten, mag ik dit ook zeggen. De hele situatie is zo typisch voor deze tijd.”

Ghabri is in het dagelijks leven manager van diverse toonaangevende Nederlandse dance- en hiphopacts.