Wet over doorverkoop tickets aangenomen

Maatregel mogelijk voor verkiezingen door Eerste Kamer

Atze de Vrieze ,

De Tweede Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel aangenomen dat het massaal doorverkopen van kaartjes voor evenementen moet voorkomen. VVD, Christenunie en SGP stemden tegen.

Maatregel mogelijk voor verkiezingen door Eerste Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel aangenomen dat het massaal doorverkopen van kaartjes voor evenementen moet voorkomen. VVD, Christenunie en SGP stemden tegen. De wet was een initiatief van Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA). Zij ergerden zich aan de hoge prijzen die door secondary ticketers gevraagd worden voor concerten en sportwedstrijden. De wet treedt nog niet meteen in werking. Eerst moet de Eerste Kamer zich er nog over uitspreken. Arda Gerkens zei tegen persbureau ANP te hopen dat die hobbel nog voor de Tweede Kamerverkiezingen genomen kan worden.

Het voorstel van SP en CDA werd niet zonder slag of stoot aangenomen. In eerste instantie wilden zij een maximumprijs van 110% vastleggen. Bovendien zou de Consumentenautoriteit een rol moeten spelen in het toezicht. Nu mag een handelaar maximaal 20% meer dan de originele prijs vragen. Heeft een consument toch te veel betaald, dan kan hij zich wenden tot een geschillencommissie, en als dat geen resultaat oplevert de rechter.

Critici vinden de maatregel zinloos. Branchevereniging EUSTA denkt dat ticketbureaus massaal de grens over zullen gaan, om op die manier de wetgeving te ontvluchten. EUSTA denkt dat het meer zin heeft gedragsregels voor de bureaus verplicht te stellen. Sebastian Monteban van ticketbureaus Worldticketshop en Budgetticket rekende 3VOOR12 onlangs voor hoe eenvoudig een mouw te passen is aan de nieuwe regels. “Je kunt tickets bijvoorbeeld in een pakket aanbieden. Je verkoopt een T-shirt van Rammstein voor 200 euro, plus een ticket erbij voor face value. Een consument mag zelf bepalen of hij 200 euro voor een shirt over heeft.” Gerkens wil de wet na drie jaar evalueren, zo zei ze tegen het ANP. “Als het moet, kunnen dan aanpassingen worden gedaan.”