Voortbestaan gratis dancefeesten op de tocht

“Beveiliging is zeker niet onze laagste prioritet"

Fiona Fortuin ,

Gratis dancefeesten kosten te veel politie-inzet en de veiligheidsrisico’s ervan zijn te hoog. Daarom moet het voortbestaan van deze feesten ter discussie worden gesteld. Dat stelt korpschef Haaglanden Henk van Essen. Genoeg organisaties kunnen zich niet in de kritiek vinden. "Hij geeft een cultuur de schuld, maar de hele maatschappij is verhard."

“Beveiliging is zeker niet onze laagste prioritet"

Gratis dancefeesten kosten te veel politie-inzet en de veiligheidsrisico’s ervan zijn te hoog. Daarom moet het voortbestaan van deze feesten ter discussie worden gesteld. Dit is samenvattend hetgeen wat korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden vorige week zei in actualiteitenprogramma NOVA en later herhaalde in genuanceerde vorm in de Volkskrant. Van Essen spreekt in het bijzonder over dancefeesten, omdat – geciteerd uit de Volkskrant-“de ervaring leert dat daar veel xtc-pillen en alcohol door elkaar worden gebruikt. Een combinatie die tot agressief gedrag kan leiden.” Of het aantal geweldsincidenten op dit soort feesten daadwerkelijk is gestegen, durft hij zonder gedegen onderzoek ter bewijsvoering niet te zeggen.

Afgelopen zomer mondde het gratis dancefeest Sunset Grooves uit in een handgemeen tussen hooligans, waarbij de politie in het nauw werd gedreven en één dode viel. Sindsdien zijn de veiligheidsvoorschriften bij dit soort evenementen flink aangescherpt. Rotterdam is hierin koploper. Zo mag de Dance Parade alleen nog op een afgesloten terrein plaatsvinden. Het event is niet meer gratis, kaarten kunnen alleen op naam worden gekocht. Maar niet alleen daar, door heel Nederland zijn gemeentes strengere eisen gaan stellen.

Door de verscherpte veiligheidsnormen en een stijging aan gratis events ten opzichte van tien jaar geleden, kunnen organisaties nauwelijks aan de eisen voldoen en kan de politie niet genoeg mankracht leveren. De Gelderlander meldt vandaag dat Nijmeegse evenementen al onder het agententekort lijden. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen opperde eerder deze week het plan commerciële organisatoren om een veiligheidsbijdrage te vragen. Een wet vanuit Den Haag zou dit mogelijk moeten maken.

Twan Krebbers, mede-eigenaar van The Matrixx in Nijmegen, staat positief tegenover het initiatief. The Matrixx heeft tijdens de Nijmeegse Avondvierdaagse zijn eigen gratis dancefeest, The Matrixx At The Park. “Wanneer kosten voor veiligheid worden geprivatiseerd, kan niet zomaar iedereen meer een feest organiseren. Een deel van de organisaties heeft zijn zaken zeker op orde, maar door de verscherpte maatregelen zullen er ook een afvallen. Zo ontstaat er een natuurlijke schifting. Wanneer het een gratis evenement betreft, weet je dat de productie goedkoop moet worden gehouden, dus dat er ook minder geld is voor beveiliging, en ook minder hekken.”

Zelf durft hij de productie van een gratis feest wel aan. “Onze productie is verspreid over meerdere dagen, dat houdt de kosten laag. Maar zou ik een eendaags festival organiseren, dan wordt het moeilijk.” Zijn eigen feest is afgeschermd met hekken, bij de 2 ingangen staat security, “maar heel fijn wordt er niet gefouilleerd”, de politie houdt een oogje in het zeil en over het terrein loopt 40 man beveiliging rond. “Zitten er raddraaiers tussen, dan kunnen we die er onopvallend tussen uit trekken.”

“Maar”, zo gaat hij verder, “de norm die nu aan veiligheid wordt gesteld, haalt bijna niemand. Het is moeilijk om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen. Eén organisatie had zijn productie niet op orde, het resultaat krijgt de rest nu op zijn bord. Ook krom vind ik dat Van Essen de schuld bij de dancefeesten legt. Hij geeft een cultuur de schuld, maar de hele maatschappij is verhard. Ook op scholen moet tegenwoordig gefouilleerd worden.”

Korpschef Van Essen pleit in de interviews voor dancefeesten met ingangcontroles. Gaat er dan alsnog iets fout, dan kan de organisatie op politie-inzet rekenen. Die wens van Van Essen lijken in sommige gevallen door de gemeente zelf in de wind geslagen. Rekorder en Chemistry houden samen tijdens Koninginnenacht een outdoor dancefeest op het Amsterdamse Weteringplantsoen. Sinds enkele jaren vraagt de organisatie aan de gemeente de locatie met hekken af te mogen schermen. Tom van Wijk van Rekorder: “Hoewel er eigenlijk nooit problemen zijn, willen we er alles aan doen om veiligheid te garanderen. Met een ingang kun je mensen filteren en fouilleren, maar gek genoeg houdt juist de gemeente dit initiatief tegen. Koninginnedag moet een open karakter hebben, is hun argument.”

Maar hoe gaat het er dan momenteel op gratis dancefeesten aan toe? Dirk Malschaert van Dancetour voelt zich in elk geval niet aangesproken door de korpschef. Dancetour is een gratis rondreizend evenement.“Beveiliging is zeker niet onze laatste prioriteit en ook het aantal bezoekers is zeer goed te reguleren. De negatieve ervaring die bij een enkele feesten is opgedaan, lijkt nu voor alle dance-events te gelden.” Dancetour doet 13 steden aan, verspreid over heel Nederland. “Omdat we bij de ingang fouilleren, hebben we zicht op hoeveel mensen er binnen zijn. Zo zagen we vorig dat er 3000 mensen te veel op Dancetour in Breda afkwamen, hen hebben we goed kunnen reguleren. Ook tijdens de afgelopen editie in Arnhem, tijdens Pasen, is er slechts één arrestatie verricht. Die persoon had een wapen bij zich. Maar daarom fouilleren we ook, zodat deze mensen niet binnenkomen. Eigenlijk is er weinig verschil tussen ons en een feest met entreekosten. We merken dat gemeentes strenger zijn controleren, maar dat is juist goed.”

Martin Priem van City of Dance in Middelburg zegt zich ook niet in de kritiek van Van Essen te kunnen vinden, hoewel dit feest geen ingangscontrole heeft. Tijdens City of Dance staan door het centrum van de Zeeuwse stad zes podia opgesteld met dj’s. Priem zegt dat de samenwerking met politie en gemeente nauw verloopt en er in de acht jaar dat het event plaatsvindt, geen calamiteiten hebben plaatsgevonden. “Alles verloopt altijd positief. Eén keer heeft zich iets voorgedaan met een persoon. Die bleek uit Rotterdam te komen en hebben we op de trein terug gezet. Na Hoek van Holland hebben we een extra keer met de gemeente rond te tafel gezeten. Extra beveiliging vonden ze niet nodig. Mochten er zich calamiteiten voordoen, kijk dan naar een oplossing, maar laat een feest wel doorgaan.”