Trots Op Nederland wil subsidies podiumkunsten afschaffen

“Publieke omroep terug naar één zender”

Atze de Vrieze ,

Trots Op Nederland wil flink bezuinigen op cultuur. Dat heeft de partij van Rita Verdonk bekend gemaakt in haar conceptverkiezingsprogramma. De publieke omroep moet als het aan TON ligt teruggebracht worden tot één tv- en één radiozender. Subsidies voor podiumkunsten moeten worden afgeschaft en bijdragen aan musea moeten tot het minimum beperkt worden.

“Publieke omroep terug naar één zender”

Trots Op Nederland wil flink bezuinigen op cultuur. Dat heeft de partij van Rita Verdonk bekend gemaakt in haar conceptverkiezingsprogramma. De publieke omroep moet als het aan TON ligt teruggebracht worden tot één tv- en één radiozender. Subsidies voor podiumkunsten moeten worden afgeschaft en bijdragen aan musea moeten tot het minimum beperkt worden. In plaats daarvan wil Verdonk liever investeren in sport. “Topprestaties zijn goed voor onze nationale trots. De lessen uit de topsport zijn goed toepasbaar in het dagelijks leven. De ambities en de discipline van een topsporter spreken tot de verbeelding.”

TON werpt zich op als de beschermheer van de Nederlandse cultuur, maar laat zich daarbij vooral leiden door de mening van de meerderheid. De overheid moet zich zo min mogelijk bemoeien met culturele beleving. “Gebruik maken van diverse podia en kunstuitingen is een zaak van de burgers en niet van de overheid. Cultuursubsidies schaffen we dan ook af.” Dezelfde redenering gaat op voor musea. “Dit is ons nationale erfgoed en wordt door de overheid in stand gehouden, maar wel met particulier initiatief. Er worden slechts aanvullende subsidies gegeven. Als er geen particulier initiatief is voor instandhouding dan gaat de overheid dat ook niet doen.”

Het aantal ambtenaren moet van TON flink teruggebracht worden. Ook met het internet moet de overheid zich niet bemoeien, vindt Verdonk. “De overheid bemoeit zich te veel met privézaken en meningen. Wij maken een einde aan de politieke betutteling, ook op internet: geen filters. Dus het internet blijft vrij van overheidsinvloed. Strafbare feiten die ook in de reële wereld strafbaar zijn, worden natuurlijk gewoon onderzocht en vervolgd.” Of de partij voor of tegen een downloadverbod is, wordt in het verkiezingsprogramma niet duidelijk.