Producer Datapanik hipt ouderwets Arubaans orgel op

“Ik wilde laten zien dat het niet per se ouderwets hoeft te zijn”

Atze de Vrieze ,

Producer Datapanik nam een ouderwets Arubaans orgel, samplede het noot voor noot en maakte het tot de kern van zijn eigen, moderne sound. Ster-producer Diplo kwam al polshoogte nemen op Aruba. "Mijn muziek is niet per se voor de dansvloer gemaakt, maar dat zit in de Arubaanse muziekcultuur ingebakken. Als het een lekker ritme heeft en een goede bas, willen de mensen wel dansen.”

“Ik wilde laten zien dat het niet per se ouderwets hoeft te zijn”

De Arubaanse muzikant Datapanik kreeg hoog bezoek op zijn releasefeestje vorige maand: ster-dj en producer Diplo was die avond eregast. De Amerikaan moest de volgende ochtend om zeven uur weer in het vliegtuig zitten, maar voor die tijd dook hij gretig met zijn neus in de Arubaanse muziekcultuur. Het past goed bij zijn eeuwige zoektocht naar exotische kruisbestuivingen met westerse dansmuziek. Michael ‘Datapanik’ Lampe probeert een specifiek Arubaanse sound te creëren, met een Europese inslag. “Ik ben in 1999 begonnen met het project Datapanik”, vertelde hij. “Het idee was om allerlei elementen samen te voegen die mij als jongen hebben beïnvloed. Latijns-Amerikaans, Caribisch, Mariachimuziek, Europese muziek. Ik kom uit een muzikale familie. Mijn vader was elke dag met muziek bezig. Naarmate je ouder wordt, ga je je die invloeden steeds meer realiseren.”

Belangrijke troef in het geluid van Datapanik is het caha di orgel, een traditioneel Arubaans cylinderorgel. “Het is een van oorsprong Europees instrument, dat via Venezuela op Aruba beland is. Het is een soort grote orgeldoos. Ouderen gebruiken het nog veel, maar jongeren vinden het een ouderwets instrument. Voor mijn album heb ik het noot voor noot gesampled. Ik wilde laten zien dat het niet ouderwets hoeft te zijn, door het bijvoorbeeld te combineren met analoge synths. Mijn muziek is niet per se voor de dansvloer gemaakt, maar dat zit in de Antilliaanse muziekcultuur ingebakken. Als het een lekker ritme heeft en een goede bas, willen de mensen wel dansen.”

In eigen land werd het album Grand Cylinder enthousiast ontvangen en ook uit de Verenigde Staten kwam dus al interesse. Nu begint langzaam maar zeker ook Europa wakker te worden. Lampe studeerde in Nederland en woont grote delen van het jaar in Duitsland. Hij kent dus de weg. “Ik studeerde muziekcompositie aan de Hogeschool van Utrecht, maar ben net als veel andere muzikanten en grafisch ontwerpers na mijn studie terug gegaan naar Aruba. Een scene is een groot woord, maar er is wel een groep mensen die met dezelfde dingen bezig is. Er is op Aruba steeds meer ruimte om te experimenteren. Mijn hele familie woont ook daar. Maar in mei ga ik weer naar Duitsland, en kort daarna hoop ik naar Amsterdam te verhuizen.”

Datapanik’s nummer Tipico Logico staat op Hollandse Nieuwe Compilatie 5. Het hele album Grand Cylinder staat tijdelijk op de Luisterpaal.