'Grootste obstakel' voor oplossing crisis De Vorstin vertrekt

Opstappen bestuurslid Don van Kampen maakt ruimte voor gesprekken

Ingmar Griffioen ,

Na de ontslagen directeur is nu ook bestuurslid Don van Kampen weg bij het Hilversumse poppodium De Vorstin. Het bestuurslid, wiens uitlatingen in de pers de medewerkers en vrijwilligers in opstand brachten, heeft zelf zijn functie neergelegd. "Wellicht heeft dat een positief effect op de gesprekken."

Opstappen bestuurslid Don van Kampen maakt ruimte voor gesprekken

De bestuurlijke crisis bij De Vorstin duurt voort. Na de ontslagen directeur Leon Zwaans is nu ook bestuurslid Don van Kampen weg bij het Hilversumse poppodium. Het bestuurslid, wiens uitlatingen in de pers de medewerkers en vrijwilligers in opstand deden komen, heeft per 31 maart zelf zijn functie neergelegd. Daarmee lijkt de weg vrij voor gesprekken tussen de partijen. "Misschien heeft het bestuur die conclusie ook getrokken", vertelt gemeentewoordvoerder José Groothuis, die suggereert dat met bestuurslid Van Kampen "het grootste obstakel vertrokken is". "Wellicht heeft dat een positief effect op de gesprekken."

De kern van de problemen bij De Vorstin ligt besloten in de communicatie en relatie tussen het bestuur enerzijds en de medewerkers en vrijwilligers anderzijds, de onvrede daarover heeft de interne verhoudingen ernstig verstoord. Nadat het bestuur medio maart de directie naar huis stuurde, zegden alle betaalde medewerkers het vertrouwen op in het bestuur. Het personeel zat een week 'ziek' thuis. Van Kampens reactie daarop in de pers, "Dat kan helemaal niet, dan moet je ook je baan opzeggen", wekte de woede van de circa zeventig vrijwilligers, die vervolgens ook het vertrouwen in het bestuur opzegden.

Woensdag brachten de vrijwilligers via regionaal dagblad Gooi en Eemlander 'een zwartboek' naar buiten vol klachten over het bestuur, dat "het totaal ontbreken van enige betrokkenheid bij de organisatie en haar betaalde en onbetaalde medewerkers en een groot gebrek aan communicatieve vaardigheden" werd verweten. Zo zou het bestuur na vier jaar de namen en functies van het vaste personeel niet kennen, niet of hooguit één keer de nieuwe accommodatie hebben bezocht en ook hebben geschitterd door afwezigheid op Noorderslag 2010, waar het nieuwe poppodium als paradepaardje van Hilversum mediastad groots gepromoot werd door onder meer de directie en twee wethouders. "Alle partijen hebben afgesproken eerst de gesprekken af te wachten, dat geldt ook voor de vrijwilligers", reageert Groothuis. "Die zijn het goud van De Vorstin en moeten we zien te behouden. Maar zo'n zwartboek in de media is niet handig en leidt tot imagoschade."

De Hilversumse politiek was wel ingelicht over het ontslag van de directie, maar moest de daaropvolgende verwikkelingen in de krant lezen. Reden voor Cultuurwethouder Erik Boog (D66) om maandag met de bestuurders en de interim-directie te overleggen. "En te zeggen dat we ook als de ontwikkelingen heel snel gaan, willen weten wat er aan de hand is. Ook heeft de wethouder aangedrongen op stappen", legt woordvoerder Groothuis uit. De stap van afzwaaiend bestuurslid Van Kampen, kon wethouder Boog gisteren melden aan de gemeenteraad.

De crisis bij het poppodium, dat eigenlijk in maart moest openen, heeft tot beroering geleid bij de raadspartijen. De Gooi en Eemlander meldt dat zeven van de negen partijen de wethouder ter verantwoording hebben geroepen. Volgens de woordvoerder bestond er ook verwarring in de raad over de rol van de gemeente Hilversum bij De Vorstin. "We zitten niet in het bestuur, maar hebben uiteraard wel belangen. Er is een huurder/verhuurder-relatie en een subsidierelatie. En we zijn in gesprek met De Vorstin over de afwikkeling van het pand en de communicatie."

Wethouder Boog moest in de raadsvergadering bekennen, dat er nog geen sluitende exploitatiebegroting voor De Vorstin ligt. Hij betitelde dat als 'heel zorgelijk'. "De omstandigheden zijn veranderd doordat de opening uitgesteld is", verklaart woordvoerder Groothuis. "Dat is ook best lastig. De wethouder heeft de directie de opdracht meegegeven om met een sluitende begroting te komen. Nee, daar zijn geen deadlines aan verbonden. Wel willen we op de hoogte gehouden worden." Het belangrijkste voor De Vorstin is nu dat de partijen de lucht klaren en weer samen aan de slag kunnen. "Ik begreep dat het personeel al best in gesprek is met interim-directie en bestuur. Dat zou een mooi signaal zijn."