Diefstal dwingt Bevrijdingsfestival Assen tot afslanking

Drents festival gaat ondanks frauderende penningmeester 'wel door'

Ingmar Griffioen ,

Het Bevrijdingsfestival Drenthe verkeert door diefstal in grote financiële nood en heeft daarom hoofdact Boris geschrapt. Hoewel de website al een week uit de lucht is, gaat het festival volgens een woordvoerder wel door. "Zij het in zeer afgeslankte vorm." Deze week moet duidelijk worden welke artiesten op 5 mei wel het podium in Assen betreden.

Drents festival gaat ondanks frauderende penningmeester 'wel door'

Het Bevrijdingsfestival Drenthe verkeert in ernstige financiële nood, omdat de penningmeester grote sommen geld zou hebben weggesluisd en heeft daarom besloten hoofdact Boris af te zeggen. Hoewel de website al een week uit de lucht is, gaat het festival volgens een woordvoerder wel door. "Zij het in zeer afgeslankte vorm, omdat er minder geld is." Deze week moet duidelijk worden welke artiesten op 5 mei wel het podium in Assen betreden.

Bij een intern onderzoek is de fraude aan het licht gekomen. Het Dagblad van het Noorden becijferde dat penningmeester Erik van der N. "zeker 40.000 euro" heeft ontvreemd. Het zou in ieder geval gaan om een gemeentelijk voorschot van 12.500 euro aan de Stichting Drentse 5 mei Viering en een voorschot van de provincie Drenthe ter waarde van 28.000 euro. De stichting heeft de penningmeester direct bij constatering in maart op non-actief gesteld en aangifte gedaan wegens fraude. Het college van B en W van Assen heeft een subsidie van 22.500 euro verstrekt aan de stichting om toch een festival neer te zetten.

Zanger Boris zou samen met de Wicked Jazz Experience in Assen optreden als Ambassadeur van de Vrijheid. Voor zover bekend is het de eerste keer in de geschiedenis van de Bevrijdingsfestivals dat een helikopteract wordt afgezegd. De Stichting Drentse 5 mei Viering is tot het besluit gekomen in nauw overleg met het overkoepelende Nationaal Comité 4 en 5 mei. De beslissing is opmerkelijk, omdat de helikopteracts als zogeheten Ambassadeurs zonder gage optreden en de helikopters in dezelfde geest gratis ter beschikking worden gesteld door defensie. Coördinator Jan Vrielink van het Drentse Bevrijdingsfestival wil dat niet nader toelichten voordat "alles rond is" en houdt het bij: "We leggen nu de laatste hand aan de programmering."

Woordvoerder Debby Grooteman van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bevestigt dat het festival in ieder geval doorgang vindt. "Het Bevrijdingsfestival Drenthe is met man en macht bezig om iets neer te zetten." Het Nationaal Comité is samen met de gemeente en de provincie een van de financiers, maar Grooteman benadrukt de onafhankelijkheid van het festival. "Wij zijn nog steeds een familie van dertien festivals, maar zij zijn wel een zelfstandige stichting. Het is niet zo dat wij gezegd hebben; jongens jullie kampen met fraude, dus jullie krijgen geen hoofdact."