Buma/Stemra bezorgd over auteursrechtplannen GroenLinks

“Inspanningen, creativiteit en investeringen van muziekauteurs vogelvrij”

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra is het niet eens met de plannen van GroenLinks om het auteursrecht te hervormen. In een brief aan haar leden schrijft de collectief beheersorganisatie: “Buma/Stemra is bezorgd over het verkiezingsprogramma van GroenLinks omdat de partij hierin de inspanningen, creativiteit en investeringen van muziekauteurs vogelvrij verklaart.”

“Inspanningen, creativiteit en investeringen van muziekauteurs vogelvrij”

Het conceptverkiezingsprogramma van GroenLinks roept flink wat discussie op. De partij neemt een zeer radicaal standpunt in als het gaat om internet en auteursrecht. Volgens GroenLinks is het auteursrecht toe aan een flinke hervorming. Zo zou de duur verkort moeten worden van zeventig jaar na overlijden van een maker tot tien jaar na publicatie. Verschillende tegenstanders lieten hun stem al horen, in de hoop nog iets aan de voorstellen te veranderen voor het verkiezingsprogramma definitief wordt. Vrijdag stond in de Volkskrant een ingezonden stuk van schrijver en voormalig uitgever Bert Natter, advocaat Dirk Visser wees op gaten in de argumentatie van GroenLinks, en nu draagt ook Buma/Stemra zijn steentje bij. In een brief aan haar leden schrijft Buma/Stemra: “Buma/Stemra is bezorgd over het verkiezingsprogramma van GroenLinks omdat de partij hierin de inspanningen, creativiteit en investeringen van muziekauteurs vogelvrij verklaart.”

De collectief beheersorganisatie is er van overtuigd dat het plan van GroenLinks ook de kunstenaars die de partij juist wil helpen te ver gaat. “Het is voor ons onbespreekbaar dat een muziekauteur nog tijdens zijn eigen leven de controle over zijn werk verliest. Buma/Stemra is dan ook positief over het feit dat GroenLinks in een openbrief aan de Volkskrant d.d. vrijdag 2 april jl, zelf aangeeft dat de ontwerptekst van het programma hier te fors uitpakt, en dat men over dit onderwerp in gesprek wil met de auteurs en artiesten. Buma/Stemra lijkt dat een goede aanpak, want dan zal blijken dat niemand van die betrokkenen dit een goed voorstel vindt.”

“Te suggereren dat muziekauteurs en andere creatieven worden onderdrukt door “commerciële belangenorganisaties” (VK, 2 april) is vooral verkiezingsretoriek: het geeft niemand een handvat om de positie van de muziekauteur in het digitale tijdperk te verstevigen. Zonder hun belangenorganisaties, zoals Buma/Stemra, staan vele auteurs er alleen voor om hun licenties te regelen. Juist de collectieve belangenbehartiging die deze auteurs bij de auteursrechten organisaties vinden, versterkt hun positie. Bovendien wordt een auteursrechten organisatie als Buma/Stemra voor het grootste deel door grotere componisten en uitgevers gefinancierd. 'De breedste schouders dragen de grootste lasten' als het ware.”

Nadenken over veranderingen in het digitale tijdperk wil Buma/Stemra wel. De organisatie beroept zichzelf regelmatig op zijn vooruitstrevendheid, al roepen critici minstens zo vaak dat de organisatie er niets van begrijpt. Opvallende genoeg ageert Buma/Stemra in de brief tegen een mogelijk wettelijk downloadverbod met daaraan verbonden sancties. Wel zouden providers verantwoordelijk gesteld moeten worden voor grootschalig onrechtmatig gebruik. “We zijn geen voorstander van strafbaarstelling van het downloaden van illegale bron. Wel willen wij dat intermediairs (zoals de internet service providers) die onrechtmatige verspreiding op grote schaal mogelijk maken gedwongen worden om mee te werken aan de bestrijding hiervan. Natuurlijk werkt de industrie in de tussentijd hard aan legale betaalmodellen voor online gebruik van muziek. Maar zolang gratis downloaden zomaar kan, zonder enige vorm van compensatie, zijn de legale alternatieve betaalmodellen niet levensvatbaar. Er valt niet te concurreren met 'gratis'.”

Blogger My Own Music Industry laat zich kritisch uit over Buma/Stemra’s opiniestuk. “Is de Buma echt net zo erg als de ANWB waarvan ik mijn lidmaatschap op het moment dat ik erachter kwam dat zij er een politieke agenda op nahouden per direct heb opgezegd?” Bits Of Freedom voorziet Buma/Stemra’s brief uitgebreid van commentaar. De digitale burgerrechtenorganisatie fluisterde de afgelopen weken alle partijen openlijk standpunten over digitale vrijheid in. “Burgerrechten zijn geen façade om gratis te downloaden. Nee: burgerrechten zijn rechten, die iedere Nederlander heeft. Buma mag geen inbreuk maken op die rechten, hoe graag ze dat ook zou willen. Het internet veroorzaakt een revolutie, waarvan het einde nog maar nauwelijks in zicht is. Het internet geeft iedere Nederlander ongekende mogelijkheden om cultuur te maken en te delen, om te bloggen en sites te bezoeken, om te innoveren en om van nieuwe technologie te genieten.”