In Zweden stemde 7,1 procent van de kiezers voor de Europese verkiezingen op The Pirate Party, een controversiële politieke beweging die filesharing legaal wil maken en het auteursrecht wil hervormen. In Engeland en Amerika zijn soortgelijke bewegingen opgericht en in Duitsland doet de partij over twee weken een gooi naar het parlement. Maar hoe zit het in Nederland? Zou zo’n partij ook in Nederland kunnen ontstaan? Wat blijkt: hij is er al drie jaar, zij het nog wat in de schaduw. Eind dit jaar moet de partij officieel gelanceerd worden. “We gaan de Tweede Kamer verkiezingen van 2010 kapen”, zegt voorzitter ad interim Samir Allioui (26) van de Nederlandse Piratenpartij, eveneens lid van Pirate Party International.
Nederland is traditioneel een behoorlijk vrij land als het gaat om het downloaden van muziek. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is niet strafbaar, alleen het uploaden. En stevige boetes voor individuele overtreders worden in ons land niet uitgedeeld. In Zweden won The Pirate Party enorm aan populariteit na de veroordeling van torrentsite The Pirate Bay, de recente veroordeling van de Nederlandse site Mininova (op dit moment in afwachting van hoger beroep) lijkt voorlopig nog niet hetzelfde effect te hebben. Maar volgens Allioui moet de Piratenpartij veel breder gezien worden. Het draait niet alleen om de legalisering van filesharing voor niet-commercieel gebruik.
“Ik maak me druk over de bescherming van de privacy in Nederland”, zegt Allioui. “We hebben de laatste jaren een gevaarlijke infrastructuur neergelegd. De ontwikkelingen gaan steeds verder. Over een paar jaar kan men mensen volgen vanaf het moment dat hun wekker afgaat, op straat via bewakingscamera’s, in de metro met de OV-chipkaart. Mensen zijn zich daar te weinig bewust van, evenals de huidige politici. Het gaat niet alleen om bescherming van downloaders, maar ook om bijvoorbeeld klokkenluiders. Er bestaat in Nederland zoiets als briefgeheim. Waarom geldt dat niet op internet? Het is geen toeval dat bij piratenpartijen veel mensen aangesloten zijn die in de IT werken. Zelf heb ik een achtergrond in de informatiebeveiliging.”
Volwaardig lid worden van de partij kan nog niet, maar volgens Allioui heeft de Piratenpartij in Nederland wel al 2000 informele registraties. Op dit moment zijn zo’n twintig mensen actief bij de partij. “We hebben nu een redelijk goed bestuur bij elkaar”, zegt Allioui. “Als je een partij als deze opricht word je direct benaderd door allerlei mensen die geloven in conspiracy theorieën, aliens die de wereld over willen nemen. Zonder die mensen te willen beledigen: wij zijn geen paranoïde partij. We willen het goed aanpakken en serieus genomen worden.”
Het ideologische terrein van de Piratenpartij is dus breder dan de entertainment industrie, maar de beweging dankt zijn naam wel aan de onderlinge strijd. Allioui heeft er weinig sympathie voor. “Ik ben niet geïnteresseerd in de middle man, alleen in de artiest. De entertainmentindustrie wil de regels aanpassen, enkel en alleen om hun inkomsten te vergroten. Niet om de sociale welvaart te vergroten. Het auteursrecht is op dit moment veel te streng en veel te weinig flexibel. We gebruiken dezelfde verkeersregels in de lucht als op de weg. Muziek zou veel minder lang auteursrechtelijk beschermd moeten zijn dan bijvoorbeeld software. Ik denk aan een periode van vijftien jaar. Hollywood heeft de term piraterij bedacht, maar Nederland is ooit bevrijd door piraten. Wij dragen het als een geuzennaam.”
Piratenpartij nog dit jaar in Nederland
“We gaan de Tweede Kamer verkiezingen kapen”
In Zweden haalde The Pirate Party twee Europese zetels, in Duitsland doen piraten een gooi naar het parlement. Is Nederland ook vruchtbare grond voor zo'n nieuwe politieke beweging? “We gaan de Tweede Kamer verkiezingen van 2010 kapen”, zegt voorzitter ad interim Samir Allioui (26) van de Nederlandse Piratenpartij.