Lidmaatschapsgelden Melkweg en Paradiso verhoogd

Adjunct-directeur Van Itallie: “Nodig om kleine acts mogelijk te maken”

Tomas Delsing ,

Om te worden toegelaten bij de Amsterdamse podia Paradiso en de Melkweg, moet een lidmaatschap worden aangeschaft. Onlangs werd de prijs hiervan opgehoogd, terwijl veel mensen niet duidelijk is waar ze voor betalen.

Adjunct-directeur Van Itallie: “Nodig om kleine acts mogelijk te maken”

Wie denkt bij Paradiso en de Melkweg binnen te komen na het kopen van alleen een concertkaartje komt al jaren bedrogen uit: alleen mensen met een lidmaatschap op zak mogen doorlopen. Onlangs werden de prijzen door zowel Paradiso als Melkweg opgeschroefd tot 3,50 voor een maandlidmaatschap en vijfentwintig euro voor een jaarpas. De herkomst en noodzaak van deze voor Nederland unieke heffing zijn voor velen onduidelijk.

Een blik op verschillende muziekfora leert dat er veel onduidelijkheid bestaat over de herkomst. De theorieën lopen uiteen van “problemen met de vergunning” en “mensen vaker terug laten komen”, tot “anders mag er geen alcohol geschonken worden.” Geert van Itallie, adjunct-directeur van Paradiso, legt uit: “Paradiso en de Melkweg vervullen een unieke functie binnen Nederland. Nergens anders staan zoveel opkomende artiesten en kleine acts als bij ons. Helaas komen daar vanzelfsprekend minder mensen op af, zodat we vaak verlies maken op deze optredens. De huidige functie van het lidmaatschap is om deze verliezen te compenseren. Anders zouden we de kleine zaal de helft van de tijd dicht moeten gooien. Het geld wordt zeker niet in een nieuwe directieauto gestoken, we zijn een non-profitorganisatie.”

Geen vergunningen en drankproblemen dus, maar een sluitpost op de begroting ten behoeve van de kwetsbare programmering. Toch is dat niet altijd zo geweest: “In de jaren dat Paradiso een poppodium werd, was het hebben van leden een van de gemeentelijke voorwaarden”, aldus Van Itallie. “Er is sindsdien wel gekeken naar alternatieven, maar die hebben meer nadelen dan voordelen. Zowel voor ons als voor de bezoeker: die gaat dan voor elk kaartje meer betalen in plaats van één keer per maand. Dus hebben we het maar zo gelaten. Natuurlijk blijft het heel vervelend voor mensen die van niets weten en door willen lopen, die komen bij de deur voor een vervelende verrassing te staan. Ook mensen die van ver komen hebben geen voordeel. Daar zijn we ons volledig bewust van.”

De echte fanatiekeling kan overigens iets besparen op zijn lidmaatschap. Door in één keer voor een heel jaar te betalen ben vijfentwintig in plaats van 42 euro kwijt. Een besparing van maximaal veertig procent ten opzichte van twaalf losse maandkaarten. Voorwaarde is dan wel dat in elke maand een optreden bezocht wordt. Er wordt momenteel gekeken hoe de jaarkaart aantrekkelijker gemaakt kan worden. Van Itallie: “We zijn aan het kijken hoe we de jaarkaart meer invulling kunnen geven, net als de Melkweg op dit moment doet. Daar krijgen vaste klanten voorrang bij populaire concerten en zijn er zelfs gratis optredens voor deze groep. We realiseren ons dondersgoed dat het vervelend is, maar het is de enige manier waarop Paradiso deze functie kan blijven vervullen.”