Sellaband geeft artiest meer vrijheid

Flexibel streefbedrag en behoud van rechten

Tomas Delsing ,

Muziekbeleggingswebsite Sellaband gaat artiesten per 1 oktober meer vrijheid geven. Streefbedrag en besteding kunnen worden aangepast aan de wensen van de artiest, die bovendien vanaf dat moment altijd zijn rechten in handen zal houden.

Flexibel streefbedrag en behoud van rechten

Sellaband, de website waar veelal onbekende artiesten door middel van een beleggingsmodel geld kunnen vergaren om een cd op te kunnen  nemen, gaat vergaande veranderingen doorvoeren in haar opzet. De artiest krijgt vanaf 1 oktober veel meer keuzevrijheid bij het bepalen van het streefbedrag en waaraan hij het geld wil uitgegeven. Ook houdt hij te allen tijde zelf de rechten van zijn muziek in handen.

Belangrijke verandering in het Sellaband-format is dat de vaste bedragen waarnaar artiesten konden streven, vijftig- en honderdduizend dollar, worden losgelaten. In plaats daarvan kan nu in de standaardoptie op een minimumbedrag van tienduizend dollar worden ingezet, dat in stappen van vijfduizend op te hogen is tot het oude maximum van honderdduizend dollar.

Naast het standaardmenu wordt er ook een custom optie in het leven geroepen. De naam zegt het al, artiesten kunnen tot op de cent nauwkeurig bepalen welk bedrag ze op willen halen bij de believers en waaraan ze het wensen te besteden. Opnames voor live dvd’s en het financieren van een internationale tour behoren tot de mogelijkheden. In overleg met de mensen van Sellaband, dat wel. Volgens directeur Johan Vosmeijer hoeven mensen daar geen problemen van te verwachten. “In de praktijk zal eigenlijk niemand worden afgewezen. Zolang er maar een reëel plan overhandigd kan worden. Er is al een aantal mensen geweest dat heeft geïnformeerd naar deze optie, waaronder ook grotere namen. Door de hogere bedragen die mogelijk zijn, wordt het ook voor hen interessant om zich aan te sluiten bij Sellaband.”

Een andere wijziging is dat de artiest altijd de volledige rechten over zijn of haar muziek zal behouden. In de oude constructie vielen de rechten na het opnemen van een cd voor een bepaalde tijd in handen van Sellaband, de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf. Een fossiel uit de tijd van de ‘oude’ platenmaatschappijen, aldus Vosmeijer. “Ik kom zelf ook uit de muziekindustrie, daar is het credo “rechten zijn alles” het eerste dat je leert. Toen we met  Sellaband begonnen hebben we dat eigenlijk gewoon overgenomen, zonder er heel erg bij stil te staan dat dit haaks stond op ons doel, namelijk een platform voor muzikanten vormen. Bovendien sluiten steeds meer artiesten zich bij ons aan, van over de hele wereld. Het heeft totaal geen zin voor ons om de rechten van een Japanse of Australische artiest in handen te hebben, als we in die gebieden de kennis missen om er iets mee te kunnen doen.”

Natuurlijk betekent dit niet dat Sellaband op de filantropische toer gaat, er moet ook geld verdiend worden. Maar dus zonder muziekrechten en reclame-inkomsten. “Vanaf oktober zullen we iedere keer als een artiest het streefbedrag heeft gehaald een succespremie van tien procent inhouden. Doordat iedere artiest een passend bedrag kan kiezen zal dit veel vaker gaan gebeuren dan tot nu toe het geval was.” Daarna trekt Sellaband zich helemaal terug als de artiest dat wil. “Natuurlijk blijven we wel beschikbaar om te helpen met het opnemen van albums en dergelijke. De knowhow die wij daarin hebben en de mensen die we kennen zijn voor veel beginnende bands verschrikkelijk belangrijk.”