Nieuwe spelregels Buma/Stemra missen juridisch fundament

“Het is aan de politiek om nu in actie te komen”

Fiona Fortuin ,

Het is onduidelijk of Buma/Stemra wel het recht heeft om geld te innen voor het embedden van auteursrechtelijk beschermde filmpjes, zo zegt jurist Arnoud Engelfriet. “Buma heeft een eigen theorie bedacht waarin zij stellen dat het embedden van filmpjes gelijkstaat aan een nieuwe openbaarmaking, maar er is nooit door een rechter gesteld of dit wel mag."

“Het is aan de politiek om nu in actie te komen”

Het is onduidelijk of Buma/Stemra wel het recht heeft om geld te innen voor het embedden van auteursrechtelijk beschermde filmpjes, zo zegt jurist Arnoud Engelfriet. De belangenbehartiger voor muziekrechtenauteurs presenteerde vorige week de nieuwe tarieven voor het embedden van beschermde muziek. Zowel commerciële partijen als hobbyisten moeten vanaf 1 janauri per 30 embedded files 650 euro aan Buma/Stemra overmaken.

“Buma heeft een eigen theorie bedacht waarin zij stellen dat het embedden van filmpjes gelijkstaat aan een nieuwe openbaarmaking”, stelt Engelfriet. “Die theorie hollen ze nu uit, maar er is nooit door een rechter gesteld of dit wel geoorloofd is.”

Media advocaat Hans Bousie onderschrijft het standpunt van Engelfriet. Bousie noemt Buma/Stemra een factuurmachine. “Het enige dat zij doen is rekeningen sturen. Met deze tarieven zullen particulieren die bijvoorbeeld van hun blog een bedrijfje hebben gemaakt, nu genoodzaakt zijn te stoppen omdat ze de bedragen niet kunnen betalen.”

“Maar”, voegt Bousie daaraan toe, “ik snap niet dat deze mensen het hierbij gaan laten. Als markt moet je hier tegen in gaan. Je kunt je gewonnen geven, maar je kunt ook de handen ineenslaan en een procedure starten.”

Dan pas zal namelijk blijken of Buma/Stemra wel in zijn recht staat. Engelfriet: “Je hebt een partij nodig die zegt ‘je kan me wat, ik betaal niets. Het zal niet de eerste keer zijn dat Buma/Stemra via een rechter te horen krijgt of iets wel of niet mag. Er zijn vaker nieuwe regels via de hoge raad uitgevochten. Alleen is de kans groot dat er dan jaren overheen gaan. Het maatschappelijk belang is zo groot dat je daar niet op moet wachten. Het is nu aan de politiek om in actie te komen, zij kunnen slagvaardiger en sneller optreden. De regering heeft Buma/Stemra de wettelijke taak meegeven om de rechten van muzikanten te beschermen. Zij moet nu zeggen: ho stop, dit is geen rechtelijk doel meer.”

De regels rondom de auteursrechten op het internet zijn, op zijn zachts gezegd, vaag te noemen. Nog niet heel lang proberen traditionele, niet www-based, organisaties vat te krijgen op de ontwikkelingen op dit gebied. Velen vinden dat Buma/Stemra met de nieuwe tariefregelgeving te ver gaan. Ook auteursrechten advocaat Evert van Gelderen vindt dat de hoogte van de vergoeding ter discussie mag worden gesteld, maar hij stelt wel dat in beginsel de auteursrechten ook op het internet gehandhaafd moeten worden. “Lange tijd heerste de opvatting dat alles op het internet vrij te gebruiken was”, zegt hij. “Maar zo zit het web niet in elkaar. Ook hier geldt de regel dat internet geen vrijplaats is voor inbreuk. Vergelijk het met de echte wereld, dan is het gebruik van iemand anders werk vaak veel minder vanzelfsprekend. Besluit een club een toneelstuk op te voeren, gebaseerd op een boek, dan gebruikt deze andermans werk. Daar moet je toestemming voor hebben. Heb je geen toestemming, dan moet je voor het gebruik betalen.”