Muziekplatform Subbacultcha! bestaat 5 jaar

"Mensen bewust maken van de mogelijkheden wanneer je goede ideeën hebt"

Erik Zwennes ,

Het alternatieve muziekplatform Subbacultcha! schrijft de naam niet voor niets met een uitroepteken. Het is een ambitieus initiatief dat in het vijfjarig bestaan al heel wat heeft bereikt. Op 5 en 6 november viert Subbacultcha! zijn verjaardag met avonden in Amsterdam en Utrecht. Een goed moment om even stil te staan met oprichter Leon Caren.

"Mensen bewust maken van de mogelijkheden wanneer je goede ideeën hebt"

Het alternatieve muziekplatform Subbacultcha! schrijft de naam niet voor niets met een uitroepteken. Het is een ambitieus initiatief dat in het vijfjarig bestaan al heel wat heeft bereikt. Vanuit de Amsterdamse underground groeide het netwerk van muzikanten en bandavonden in rap tempo uit over Nederland en inmiddels ook daarbuiten. In vijf jaar tijd heeft Subbacultcha! zo’n 500 concerten georganiseerd met in totaal meer dan 50.000 bezoekers. Sinds een jaar publiceert Subbacultcha! ook maandelijks een gratis magazine. In een oplage van 15.000 wordt het tijdschrift verspreid over 500 distributiepunten in zes steden. Daarnaast wordt het blad ook nog eens iedere maand 20.000 keer online gelezen. Op 5 en 6 november viert Subbacultcha! zijn verjaardag met avonden in Amsterdam en Utrecht. Een goed moment om even stil te staan met oprichter Leon Caren.

"Het was 2004 en we waren heel veel aan het spelen met Blues Brother Castro (Amsterdamse indieband, red.). Ik had het gevoel dat er in Amsterdam en omstreken onwijs veel goede bands opstonden, maar dat er geen goede plekken waren om te spelen. Er was ook nog geen scene-gevoel; het bleef erg gefragmenteerd." Met die frustratie in zijn achterhoofd organiseerde Caren een festival met acht van die bands, waaronder Alamo Race Track, Coparck en The Skidmarks. "We wilden de goede muziek vieren en dat sloeg aan. Ruim achthonderd man kwam er op af en iedereen was enthousiast. Toen wist ik: dit is wat we gemist hebben en dit moet ik doorzetten."

Subbacultcha! begon met de focus op Amsterdam. Onder meer met bandavonden in Bitterzoet. "Twee lokale bands en een band uit de rest van Nederland. Een tijdje was dat heel dankbaar werk, er ontstond echt een groepsgevoel tussen die bands. We wilden een keurmerk voor heel goede concertavonden creëren, omdat ik merkte dat veel goede bands speelden voor lege zalen. Nu komt het nog maar heel zelden voor dat er op een avond minder dan honderd bezoekers komen. Inmiddels zijn we aan het bouwen aan een soort soort totaalidee van een community voor mensen die geïnteresseerd zijn in tegencultuur, kunst en muziek."

Caren vindt dat Nederland verder is dan vijf jaar geleden, ook internationaal gezien. "Het blijven golfbewegingen. Mijn idee is dat wij aan de structuur en de doelgroep bouwen. Het is dan aan bands om heel goede muziek te maken. Op dit moment vervullen we een goede functie voor bands die normaal op maandagavond voor veertig man staan. Bij ons spelen ze voor een veel groter publiek. Door ons netwerk kunnen we een band op een passende plek neerzetten. Een avond in de Nieuwe Anita is toch iets heel anders dan in Studio 80." Subbacultcha! is bewust buiten Nederland gaan kijken en ook internationale bands gaan boeken. "Ik wil Nederlandse bands een soort kanaal bieden om ook in het buitenland iets te kunnen doen. Dan moet je een publiek opbouwen op basis van hele goede dingen en avonden waar je Nederlandse bands in plaatst; dat mensen komen voor Health en Fuck Buttons, maar dat ze daarna ook naar de albumpresentatie van Bonne Aparte (Nederlandse noiseband, red.) komen. Los van specifieke Nederlandse bands zijn we een structuur aan het opzetten zodat wanneer een Nederlandse band met een plaat komt van het niveau Fuck Buttons of Health dat die ook vergelijkbaar succes kunnen bereiken."

Inmiddels heeft grafisch ontwerper en bladenmaker Bas Morsch zich fulltime aangesloten bij Caren. "We zijn allebei heel ambitieus en zitten vol ideeën en zitten zeker nog niet aan de grenzen van de mogelijkheden met Subbacultcha!. Er is super veel aanbod voor ons om mooie avonden te programmeren. We kunnen misschien twintig procent van onze ideeen uitvoeren. Nu zijn we druk met de CMJ showcase, met de speciale 7" van Hospital Bombers en binnenkort komen we met een kunstboek met medewerking van twintig kunstenaars."

"Ik heb in Nederland altijd een levensvatbare tegencultuur gemist. Op gebied van muziek maar ook wat betreft films en kunst dat doorsijpelt naar een groter publiek. In Frankrijk, Italie, Amerika of Engeland heb je bijvoorbeeld op het gebied van cinema een levensvatbare, edgy, avontuurlijke stroming. Zoiets moet je niet van bovenaf willen forceren. We staan aan de voet van een beweging en willen mensen bewust maken van de mogelijkheden die er zijn als je goede ideeën hebt."

Inmiddels sluiten steeds meer gelijkgestemden zich aan bij Subbacultcha! Vrijwilligers die zich melden omdat ze betrokken willen zijn. Zo is het mogelijk de distributie van het magazine rond te krijgen. Maar er zitten ook mensen bij de deur van zalen, er wordt geflyerd en steeds meer mensen schrijven voor het magazine. De betrokkenheid probeert Caren ook te vergroten door de invoering van het lidmaatschap. "We hebben nu iets meer dan honderd leden, daar ben ik blij mee, zeker als je ziet dat we er pas vanaf de zomer actief mee zijn begonnen. Het is nu even afwachten hoe dat uitpakt op avonden. Dat niet alleen mensen met de pas naar binnen komen. Tot nu toe werkt het zoals we in gedachte hadden. Ik denk dat gemiddeld tien procent met een pas naar binnen komt. Die nemen ook weer mensen mee. Het idee is dat het aantal leden groeit tot 500 of 1000 en dan zien hoe het uitpakt. Als je maandelijks op die manier een vast bedrag van 5000 euro binnen krijgt wordt je slagkracht veel groter."

Caren wil in de toekomst de naam Subbacultcha! ook verbinden aan avonden waar het wel achter staat, maar die het niet per se zelf organiseert. "Het liefst zou ik zelf drie hele goede avonden per maand organiseren en niet meer tien. Daarmee maken we het wat exclusiever en is het voor bands nog toffer om bij ons geboekt te worden."


Op donderdag 5 november viert Subbacultcha! feest in de Melkweg Oude- en Theaterzaal. Met onder meer The Chap, Foot Village, Skeletons, Hospital Bombers, Wooden Constructions, The Secret Love Parade en Eva Braun. 3VOOR12 zal deze avond in samenwerking met 3VOOR12/Amsterdam in audio en video opnemen.

Vrijdag 6 november is Utrecht aan de beurt met The Chap, Hospital Bombers, I Am Oak en Teengirl Fantasy in Ekko.

Beluister de 5yr Subbacultcha! sampler nu op de Luisterpaal.