Kamervragen Buma/Stemra aangescherpt Kamervragen Buma/Stemra aangescherpt

Kamercommissie Auteursrecht reageert furieus op nieuwe internetlicenties

, Atze de Vrieze

Kamervragen Buma/Stemra aangescherpt

Kamercommissie Auteursrecht reageert furieus op nieuwe internetlicenties

Atze de Vrieze ,

De irritatie over de nieuwe internetlicenties van Buma/Stemra krijgt een breder politiek draagvlak. Vrijdag al stelde het CDA Kamervragen aan de ministers van Economische Zaken en Justitie. Vandaag spreekt ook de Kamercommissie Auteursrecht zich uit over de plannen van de auteursrechtenorganisatie. “Een belachelijke heffing."

Kamercommissie Auteursrecht reageert furieus op nieuwe internetlicenties

De irritatie over de nieuwe internetlicenties van Buma/Stemra krijgt een breder politiek draagvlak. Vrijdag al stelde CDA-kamerleden Nicolien van Vroonhoven en Pieter Omtzigt Kamervragen aan de ministers van Economische Zaken en Justitie. Vandaag spreekt ook de Kamercommissie Auteursrecht zich uit over de plannen van de auteursrechtenorganisatie. “Een belachelijke heffing”, aldus SP-Kamerlid Arda Gerkens. “Deze nieuwe regels zijn niet in het voordeel van de industrie en ook niet in het voordeel van de artiest. Dat podia artiesten niet kunnen promoten op hun site, is absurd. Het lijkt erop dat Buma het innen zelf als hoogste doel ziet.”

De Kamercommissie publiceerde in juni een rapport, waarin onder meer kritisch gekeken werd naar de collectief beheersorganisaties, waaronder Buma/Stemra. In de commissie zaten naast Arda Gerkens ook VVD’er Fred Teeven, Nicolien van Vroonhoven van het CDA en Pauline Smeets van de PvdA. Volgens Gerkens neemt de commissie het initiatief van het CDA om vragen te stellen aan de minister over. “In de commissie zitten vier grote partijen, dus dat geeft meteen wat meer gewicht.” Volgens Gerkens is het Buma/Stemra volgens de wet toegestaan nieuwe heffing op te leggen, maar ligt het probleem dieper. “De grondslag van de Buma/Stemra bij het vaststellingen van die heffingen is de natte vinger. Ook de NMA heeft al eens gezegd dat het nauwelijks te toetsen is of een heffing reëel is." 

CDA’er Omtzigt heeft zijn aanvankelijke vragen na het weekend verder aangescherpt. De vragen gingen aanvankelijk vooral over kinderen en hobbyisten, inmiddels zijn de zorgen van het CDA breder. “De berichtgeving van de afgelopen dagen gaf aanleiding voor nieuwe vragen”, zegt Omtzigt vandaag. De nieuwe vragen luiden als volgt:

1. Heeft u kennis genomen van het voornemen van Buma/Stemra om iedereen die een muziek fragment op zijn website heeft staan ten minste €130 in rekening te brengen?

2. Betekent dit dat ieder kind en jongere die op hyves een youtube filmpje of iets dergelijks plaatst, een rekening van ten minste €130 zal krijgen van Buma/Stemra?

3. Vindt u het gewenst dat het plaatsen van muziekfragmentjes en videoclips op privé en vriendensites hierbij de facto onmogelijk gemaakt wordt?

4. Indien een kind van 8 jaar een muziekfragment op zijn hyves-site plaatst, kunnen de ouders dan een rekening van €130 verwachten van Buma/Stemra? Indien een kind van 8 jaar een muziekfragment op zijn eigen blog plaatst, kunnen de ouders dan een rekening van €130 verwachten van Buma/Stemra?

5. Welk ander land ter wereld brengt op dit moment kosten in rekening voor het plaatsen van embedded youtube filmpjes en andere muziekfragmenten op persoonlijke weblogs? Hoe hoog zijn de tarieven in die landen?

6. Mag Buma/Stemra geld in rekening brengen voor het embedden van files? Onder welke definitie van de ‘wet op de naburige rechten” valt het plaatsen van een embedded file? Valt het onder de definitie van herproduceren? Valt het onder de definitie van heruitzenden?

7. Internet is per definitie een internationaal fenomeen. Over welke sites en bezoekers mag Buma/Stemra rechten in rekening brengen  (radio, televisie, embedded files)? Kan de regering dat toelichten aan de hand van de volgende voorbeelden
a. Een site op een server in Nederland, in het .nl domein. Deze site heeft 10 bezoekers uit het .nl domein en 100.000 bezoekers uit andere domeinen.
b. Een site op een server in België, in het .nl domein.
c. Een site op een server in Nederland, op het .be domein.
d. Een buitenlandse site, die maandelijks ook 100.000 bezoekers uit Nederland trekt. 
 
8. Een ‘embedded file’ kan op elk moment een dode link opleveren, namelijk wanneer degene die het fragment geplaatst heeft, het fragment weer verwijdert. Kan het in voorkomen dat je moet betalen voor een link, die al dood is?

9. Geldt deze youtube-tax ook voor bijvoorbeeld poppodia, die ter aankondiging en promotie van hun artiesten een filmpje plaatsen op hun site?

10. Welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat Buma Stemra in ieder geval bij niet-commerciële sites, zoals blogs en hyves-pagina’s  voor het beperkt plaatsen van fragmenten en embedded youtube filmpjes geen geld in rekening zal brengen?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12