CDA stelt kamervragen over Buma/Stemra CDA stelt kamervragen over Buma/Stemra

Pieter Omtzigt: “De regels zijn uit het stenen tijdperk”

, Atze de Vrieze

CDA stelt kamervragen over Buma/Stemra

Pieter Omtzigt: “De regels zijn uit het stenen tijdperk”

Atze de Vrieze ,

CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven-Kok hebben vandaag kamervragen gesteld over de nieuwe internet licenties die Buma/Stemra donderdag presenteerde.

Pieter Omtzigt: “De regels zijn uit het stenen tijdperk”

CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven-Kok hebben vandaag kamervragen gesteld over de nieuwe internet licenties die Buma/Stemra donderdag presenteerde. De kamerleden zijn geschrokken van de voorgestelde prijsbepalingen en leggen de kwestie voor aan de ministers van Economische Zaken en Justitie. “De regels zijn uit het stenen tijdperk”, zegt kamerlid Omtzigt in een toelichting aan de ministers. “Ze gaan ervan uit dat je hetzelfde filmpje het hele jaar op je site laat staan.”

De kamervragen zijn opvallend voorzichtig gesteld. Ze zijn vooral gefocust op kinderen en hobbyisten. “Elke Hyves-pagina heeft tegenwoordig wel een embedded filmpje of een ander fragment. Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt”, zegt Omtzigt. “Als Buma/Stemra dit echt van plan is, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan. Het meest stuitend vind ik dat Buma in een reactie zegt dat 'normale' bloggers in principe moeten betalen, maar dat ze er niet achteraan gaan. Zo werkt het niet in Nederland.”

Het CDA gaat voorlopig voorbij aan het grote grijze gebied van semi-professionele bloggers. Voor veel kleine bedrijfjes in de muzieksector staan de gevraagde Buma-kosten in geen verhouding tot de werkelijkheid. Niet alleen de vastgestelde bedragen wekken verontwaardiging, voor veel gebruikers is het voorgestelde licentiemodel in zijn geheel in strijd met de realiteit van het internet en de muziekindustrie. In een korte reactie laat Omtzigt weten in eerste instantie vooral de politieke wenselijkheid van de Buma-plannen ter discussie te willen stellen, ook op juridisch gebied. Hij realiseert zich dat de kamervragen wellicht nog aanscherping verdienen.

Duidelijk is in elk geval dat het CDA zich al een tijdje ergert aan de werkwijze van Buma/Stemra. Eerder kreeg de rechtenorganisatie ervan langs in een rapport van de kamercommissie auteursrecht, waar onder andere Nicolien van Vroonhoven deel van uitmaakte. In een eerder stadium reageerde het CDA al negatief op een proefballon van Buma/Stemra om geld te vragen voor het embedden van muziek. 8 oktober staat in de Tweede Kamer het auteursrecht op de agenda.

De kamervragen die vrijdag door het CDA gesteld zijn:

  1. Heeft u kennis genomen van het voornemen van Buma/Stemra om iedereen die een muziek fragment op zijn website heeft staan ten minste €130 in rekening te brengen?
  2. Betekent dit dat ieder kind en jongere die op Hyves een Youtube-filmpje of iets dergelijks plaatst een rekening van ten minste €130 zal krijgen van Buma/Stemra?
  3. Vindt u het gewenst dat het plaatsen van muziekfragmentjes en videoclips op privé en vriendensites hierbij de facto onmogelijk gemaakt wordt?
  4. Indien een kind van 8 jaar een muziekfragment op zijn Hyves-site plaatst, kunnen de ouders dan een rekening van €130 verwachten van Buma/Stemra?
  5. Welk ander land ter wereld brengt op dit moment kosten in rekening voor het plaatsen van embedded Youtube-filmpjes en andere muziekfragmenten op persoonlijke weblogs?
  6. Welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat Buma/Stemra in ieder geval bij niet-commerciele, kleine sites, zoals blogs en Hyves-pagina’s voor het beperkt plaatsen van fragmenten en embedded Youtube-filmpjes geen geld in rekening zal brengen?
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12