Tom Trago op de bres tegen verplichte afgifte vingerafdrukken

“Door rijden zonder licht ben ik een geregistreerd burger geworden”

Atze de Vrieze ,

Een handtekening na een optreden gaat nog, maar een vingerafdruk afgeven, daar begint Tom Trago niet aan. De dj/producer heeft zich aangesloten bij actiegroep Het Nieuwe Rijk, een actiegroep die zich zorgen maakt over de privacy van burgers en vergaande bemoeienis van de overheid.

“Door rijden zonder licht ben ik een geregistreerd burger geworden”

Een handtekening na een optreden gaat nog, maar een vingerafdruk afgeven, daar begint Tom Trago niet aan. De dj/producer heeft zich aangesloten bij actiegroep Het Nieuwe Rijk, een actiegroep die zich zorgen maakt over de privacy van burgers en vergaande bemoeienis van de overheid. Naast Trago zetten ook onder meer presentator Rotjoch, rapper Pete Philly, P. Fabergé en Gikkels en filmmaker Martin Koolhoven hun handtekening op de petitie. De groep kwam deze week in het nieuws met een controversiële oproep met een nep-overheidsfolder om het burgerservicenummer op de arm te laten tatoeëren.

De burgerlijke ongehoorzaamheid wordt in de familie Trago van vader op zoon doorgegeven. Vader Trago schreef er in zijn studietijd zelfs een boek over. “In die tijd moest je op de universiteit ineens voor alles een pasje hebben. Voor mensen die niet netjes geregistreerd waren, werden steeds meer dingen ontoegankelijk. Mijn vader schreef een betoog om te kunnen gaan en staan waar je wilt. De beperking van privacy speelt al veel langer een rol in mijn leven. Ik zal me niet alleen gisteren, vandaag of morgen hier aan storen, maar net zolang als het de burgers en de staat uit elkaar drijft. De lessen uit de Tweede Wereldoorlog staan bij ons in de familie hoog in het vaandel.”

Dat het Tom Trago menens is, blijkt uit het feit dat hij al drie keer in aanraking kwam met de politie. Eerder dit jaar belandde hij zelfs een nacht in de cel toen hij zich liet gaan tegen twee agenten. “Ik werd nota bene aangehouden wegens rijden zonder licht. Toen ik me niet wilde identificeren liep het uit de hand. Ik wilde in discussie gaan, maar dat wilden die agenten niet, waarop ze me nogal ruw meenamen naar het bureau. Ik ben vervolgens aangeklaagd en onlangs veroordeeld voor verzet en belediging van een ambtenaar in functie.”

Die veroordeling zadelt Tom Trago op met een probleem. Sommige grensbewakers zijn immers niet blij met een strafblad. Niet handig als je op tour wilt, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten. “Mijn manager heeft meteen geïnformeerd of dat problemen op kan leveren, en dat is inderdaad zo. Door rijden zonder licht ben ik dus nu een geregistreerd burger geworden.” De invoering van de verplichte vingerafdruk is niet nieuw, toch vindt Tom Trago de protestactie niet te laat. “Ik steun de petitie omdat er nu nog dingen kunnen veranderen rondom de database.”

Trago maakt instrumentale muziek, dus een protestsong over het onderwerp ligt niet voor de hand. “Ik zou zo een top tien kunnen maken van liedjes die over dit onderwerp gaan. Van Talking Heads tot Raymzter. Mijn eigen muziek is inderdaad instrumentaal, maar ik ben wel met San Proper bezig met een album met echte liedjes. Ik kan me voorstellen dat elementen terug zullen komen in een tekst, maar dan breder. Ik kan me niet voorstellen ooit specifiek een nummer te schrijven over de identificatieplicht.”  Een tattoo van zijn burgerservicenummer heeft Trago niet. “Het tatoeëren van het burgerservicenummer is natuurlijk niet serieus bedoeld. Ik heb nog geen tattoo, dus ik denk dat ik wel een mooier plaatje als eerste kan bedenken.”