Ravebaar Nederland geeft zich twee jaar om te groeien tot politieke partij

“Alleen met acties red je het niet”

Fiona Fortuin ,

In februari dit jaar liet een nieuwe politieke partij in wording van zich horen: Ravebaar Nederland. Een half jaar verder is de beweging nog altijd in volle gang, maar een vereniging is nog altijd niet opgericht. "Zoiets kost toch al gauw 500 euro en dat hebben we gewoonweg nog niet. In de zomer is onze partijkas gestolen."

“Alleen met acties red je het niet”

In februari dit jaar liet een nieuwe politieke partij in wording van zich horen: Ravebaar Nederland. Utrechtse dj/producer Pitto nam het woord, hij sprak over hun acties tegen het betuttelend gedrag van de overheid, kinderachtige sluitingstijden en de steeds strengere regels waar het uitgaansleven mee te maken heeft.

Een half jaar verder is de beweging nog altijd in volle gang. Aanstaande vrijdag 13 november organiseert Ravebaar Nederland samen met anderen een manifest op de Amsterdamse Dam, met aansluitend een discussie in De Balie. Maar ook Pitto, inmiddels functionerend als commissielid, weet dat alleen actievoeren onvoldoende is. “Alleen daarmee red je het niet. Het is goed om je krachten te bundelen, maar als je echt iets wilt bereiken dan moet je ook een politieke stem kunnen laten horen.”

Een vereniging, die nodig is om een politieke partij te kunnen worden, is echter nog niet opgericht. Daar ontbreken de financiële middelen voor. Pitto: “Zoiets kost toch al gauw 500 euro en dat hebben we gewoonweg nog niet. In de zomer is onze partijkas gestolen op een festival, daar zat zeker een paar honderd euro in. Verdiend met de verkoop van T-shirts. Dat geld is nog niet terugverdiend.”

Door die tegenslag laten ze zich niet uit het veld slaan. “Er zijn al genoeg initiatieven geweest. Maar je merkt dat zodra iedereen het weer druk krijgt met zijn eigen dingen, het plan al snel weer naar de achtergrond verdwijnt. We maken er nog altijd tijd voor vrij. We hebben nu een vaste club van zeven man.”

En ook de aspiratie om een politieke partij op te richten is er niet minder om geworden, ze willen alleen niet over één nacht ijs gaan. De beweging heeft besloten om zichzelf twee jaar de tijd te geven om financieel sterk te worden en hun standpunten verder te ontplooien. Benefietavonden moeten de kas spekken, guerrilla-acties moeten de naamsbekendheid vergroten. Daarna wordt gekeken of ze misschien een plek in de Amsterdamse raad kunnen opeisen. Pitto draagt tegenwoordig bijna niet anders meer dan zijn Ravebaar Nederland shirt als hij uitgaat. “Mensen stappen op je af, willen graag het verhaal erachter weten. Dan heb je toch al gauw een discussie op gang.”