Salah Edin is goed met vrouwen

"Ik ben een vredestichter, geen ruziezoeker"

Atze de Vrieze ,

Na een controversieel Nederlandstalig album, komt rapper Salah Edin nu met een Arabisch album. Op Horr leren we hele andere kanten van de rapper kennen, maar ook dit album zal ongetwijfeld weer vragen oproepen. Misschien alleen niet in Nederland.

"Ik ben een vredestichter, geen ruziezoeker"

Nederlands Grootste Nachtmerrie was niet de Marokkaans/Nederlandse rapper Salah Edin, dat was natuurlijk Mohammed B. Moordenaar van Theo van Gogh, godsdienstfanaticus met een wrede missie. Toch voelde Salah Edin zich aangesproken. Figuurlijk, maar ook letterlijk, door mensen op straat. Als muzikant kroop hij in de huid van de moordenaar en vertelde hij het verhaal van een Marokkaan in Nederland.

Zou zijn nieuwe album Horr net zo veel stof op doen waaien? Niet in Nederland waarschijnlijk, al was het maar omdat de meeste mensen er geen woord van verstaan. Maar dit keer richt Salah Edin zijn pijlen op de Arabische wereld. De track Intifada verdween in Marokko al van de tracklist, maar ook schijnbaar onschuldige tracks over mooie vrouwen zouden best eens controversieel kunnen zijn.

Vind jij jezelf in het Arabisch ook een betere rapper dan in het Nederlands?
"Ik denk het wel. Ik klink beter. Je moet wel bedenken: toen mijn debuutalbum uitkwam, was ik pas twee jaar bezig met Nederlandstalige teksten. Arabisch rap ik al veel langer. Het heeft een betere natuurlijk flow, je kunt gemakkelijker woorden in elkaar over laten lopen, net als in het Frans. Ik vond het een uitdaging het Arabisch weer op te pakken. Ik beheers die taal beter dan het Nederlands, maar ik lees en schrijf hem niet. Mijn teksten schrijf ik fonetisch, met Nederlandse letters. Het zegt wat over mijn identiteit. In Nederland ben ik een Marokkaan, in Marokko een Nederlander."

Ben je een keiharde? Of een lieve jongen?
"Beide. Als je me ziet ben ik een harde, maar als je met me omgaat, merk je dat ik een zachtaardig persoon ben. Laat ik het zo zeggen: ik ben oprecht. Ik kan slecht tegen onrecht. Als iemand op straat aangevallen zou worden, zou ik er tussen springen."

Ben je een vredestichter?
"Ik ben zeker meer een vredestichter dan een ruziezoeker. I'm a lover, not a fighter."

Er is heel wat wapengekletter te horen op je plaat, maar er staan ook lieve nummers op. Een track voor je moeder bijvoorbeeld. Ben je een mama's kindje?
"Absoluut. Mijn moeder heeft mij opgevoed. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik nog heel jong was, dus mijn moeder was ook mijn vader. Daarnaast heb ik het over vrouwenrechten, over hoeveel mooie vrouwen er op deze wereld zijn, over de oorlog in het Midden Oosten. Ik wil mensen laten zien dat ze niet te gemakkelijk met hun vinger moeten wijzen, hier in Nederland, maar ook daarbuiten."

Ben je goed met vrouwen?
"Ik ben heel goed met vrouwen, ik ben heel lief. Vrouwen trekken meer vrouwen aan, zo is het toch? Maar ik ben wel straight, ik hou van vrouwelijk gezelschap, zonder andere intenties. Vrouwen zijn het mooiste geschenk van God aan de mensen. Vrouwen hebben het toch net wat moeilijker dan mannen. Ik vind het belangrijk om bepaalde taboes te doorbreken. Vrouwen verdienen een pluim. Niet alleen Arabische vrouwen."

Is het moeilijk om Horr te blijven? Puur? Handjes thuis?
"Nee, ik ben een pure man. Je kunt verleiding voelen voor vrouwen en daar verkeerd mee omgaan, maar je kunt vrouwen ook liefde geven. Ze op afstand houden, zodat ze je gaan respecteren. Als ik nu vrouwen nodig heb voor een videoclip, kan ik er een hoop bellen."

Nooit vreemd gegaan? Je bent toch een ster?
"Ja, ik ben een ster, maar ik ben nog nooit vreemd gegaan. Ik ben wel met veel vrouwen geweest, maar niet als ik een relatie had."

Draagt je vrouw een hoofddoek?
"Nee, ze is Nederlands. Ze is wel gelovig, maar ze is geen moslim. Misschien komt dat nog, misschien niet. Geloof zit uiteindelijk in je hart. Er staat nergens geschreven dat het niet kan, een relatie met iemand van een ander geloof. Ik vind het wel belangrijk dat je op eenzelfde spiritueel level zit."

Maar er is toch maar één God?
"Juist, maar er zijn verschillende profeten."

Je hebt jezelf vernoemd naar een generaal uit de tijd van de kruistochten. Die verdedigde zijn geloof te vuur en te zwaard tegen een ander geloof, toch?
"Nee, hij verdedigde zijn volk. Saladin werd geboren in 1138. Hij was al op zijn zestiende generaal en won veel belangrijke slagen. Hij was een man die mensen accepteerde, ook als ze een ander geloof of ras hadden. Zolang ze zich maar hielden aan de regels, die hij opstelde voor Jeruzalem. Dat waren geen strenge regels. Mensen zeggen ook wel eens dat de Islam strenge regels heeft, maar daar ben ik het niet mee eens. Geloof is bedoeld om het mensen makkelijker te maken, niet moeilijker."

Ben je een libertaal mens?
"Ik denk over veel dingen heel vrij. Ik heb zeker niet de intentie om mensen aan te zetten tot radicaliteit. Ik ben alleen radicaal als het gaat om schoenen verzamelen of te lang in de studio zitten. Zonder dialoog kom je nergens, niet in een oorlog, maar ook niet in een relatie."

Liberaal, vredestichter, dat zijn woorden die haaks staan op wat je deed met Nederlands Grootste Nachtmerrie, je identificeren met de meest gehate man van Nederland. Hoe heeft die gok uitgepakt, vind je?
"Positief. Ik wilde een verhaal vertellen, met een concept, mensen een spiegel voorhouden. Dat verhaal is misschien niet mooi, maar het is wel de realiteit. Mensen op straat maken grapjes over Mohammed B. Ik kon daar vaak wel om lachen. Ik leef tussen Nederlanders, ik weet ook dat er een flinke dosis sarcasme bij zit."

Als je een krantenkop ziet als 'Ik vind Bin Laden een vrijheidsstrijder", denk je dan: hebben ze dat er weer uitgepikt? Of denk je: ha, mijn werk goed gedaan?
"Ik begrijp wel dat de media dat soort dingen eruit pikken. Het trekt mensen aan. Maar gelukkig kunnen ze wel het hele verhaal lezen. Ik ben daar niet blind voor. Ik doe die uitspraken ook zelf. Niet om te provoceren, maar om antwoord te geven op de vraag. Als iemand mij vraagt waarom Bin Laden een vrijheidsstrijder is, dan leg ik haarfijn uit waarom. Omdat hij dat twintig jaar geleden ook was. Toen vocht hij tegen de Russen. Hij vecht voor zijn idealen. Daarmee praat ik zijn daden niet goed, want die zijn niet goed te praten. Maar nog altijd is Bin Laden niet veroordeeld door een officiële rechtbank. Mensen kunnen misschien rare ideeën krijgen als ik dat soort dingen zeg, maar het is wel onderbouwd."

Salah Edins album Horr verschijnt bij Top-Notch/Universal. Bekijk ook de liftsessie van Salah Edin op 3VOOR12TV.