Met nog een kleine maand te gaan staat de veertigste verjaardag van Pinkpop voor de deur. “Alles verloopt volgens plan en we blijven nog steeds kaarten verkopen. We streven er naar het record van vorig jaar te verbreken, toen waren er ruim 60.000 bezoekers op de maandag. Dat gaan we dit jaar op zaterdag met Bruce Springsteen ook halen.”
De kaarten voor die dag zijn al lang en breed uitverkocht, al 60.000 kaarten waren al snel verkocht. Dat is niet de maximale capaciteit van de locatie. “We hebben een vergunning voor 70.000 bezoekers maar zoveel mensen willen we niet meer. In 1994, met het 25 jarig bestaan van Pinkpop, hadden we wel het maximale aantal mensen op het terrein. Dit zorgde voor dubbele rijen bij de biertenten. Dat willen we onze bezoekers niet nog een keer aandoen.”Om deze extreme drukte te voorkomen heeft Smeets vanaf toen het aantal kaarten in de reguliere verkoop op 60.000 gezet. Wanneer buitenlandse bezoekers tijdens het festival aan de deur kloppen maakt de organisatie wel een uitzondering, zelfs als het uitverkocht is. “Op vertoon van zijn ID krijgt iemand dan één kaartje, voor zichzelf.”
Aan het aantal toegangskaarten valt dus niet te tornen. Wat wel tot de mogelijkheden behoort, is dat het festival mogelijk nog een keer niet tijdens het Pinksterweekend zal worden gehouden. “We willen met ons festival maximaal een week van Rock am Ring af zitten. Na het kaartverkoop debacle van 2005 hebben we onderzoek gedaan naar de link tussen pop en Pinksteren. Die bleek bij 70% van de mensen niet te bestaan. En we willen ons niet als ezels gedragen en ons nogmaals aan dezelfde steen stoten.”
Over de festivallocatie wordt nog met de gemeente Landgraaf gesproken. “Ik wil dolgraag in Landgraaf blijven, wat mij betreft is de locatie heilig. Er is zoveel in geïnvesteerd en de campings liggen midden in het Limburgse land, dat is geweldig. Maar er is in de loop der jaren veel veranderd. We hebben bijvoorbeeld buren gekregen en het kan zijn dat we ooit qua ruimte met elkaar gaan botsen. Wij werken in een cirkel en niet met eilanden. Dus de ruimte voor je bier- en friettenten en toiletten is beperkt. Maar voorlopig is dat niet aan de hand, het contract tot 2020 ligt klaar en wordt binnenkort getekend.”
Binnen de organsatie is er nog wel wat gesteggel over de consumptieprijzen. “We hanteren al zes jaar dezelfde prijs terwijl de inkoopprijs blijft stijgen. Bovendien spreken collega’s mij er op aan dat ik niet roomser dan de Paus moet zijn. Ik vind het wel terecht dat mensen van bijvoorbeeld Rock Werchter en Lowlands druk op mij uitoefenen. Wanneer iemand in Scheveningen aan het strand een biertje haalt betalen ze ook een godsvermogen. Maar niemand hoeft dorst te hebben, want we delen in ieder geval weer gratis Limburgs water uit dit jaar.”
Smeets verwacht dat de contracten met de gemeente over de locatie snel rond komen en dat hij er zelf in 2020 ook nog wel bij betrokken zal zijn, dat zou dan de 51ste Pinkpop worden. “Ik ben dan pas 75, tegen die tijd zal dat de pensioenleeftijd wel ongeveer zijn.” Hij hoopt niet dat er tegen die tijd een standbeeld voor hem is neergezet. “Hoe ouder ik word, hoe vaker ik me afvraag wie ik nou eigenlijk ben. Ik werk met zoveel mensen aan het festival, zonder hen zou ik het niet kunnen doen. Ik zou het liefst ook alle onderscheidingen die ik heb gehad met ze delen.”
We mogen hem ook nog niet feliciteren met het veertig jarig bestaan. “Alles gaat goed, maar je moet nooit je verjaardag vieren voor je echte verjaardag. Dus nog vier weken wachten.”
Dit interview, en meer informatie over de komende editie van Pinkpop, is ook te lezen op de 3VOOR12 Pinkpop Festivalsite