NVPI wil uploaders afknijpen

In Nederland voorlopig geen Franse aanpak

Atze de Vrieze ,

In Frankrijk lopen illegale downloaders binnenkort het risico van het internet afgesloten te worden. Een nieuwe wet die dat mogelijk maakt, is bijna aangenomen. Krijgt Nederland ook zo'n wet?

In Nederland voorlopig geen Franse aanpak

Frankrijk is dicht bij een nieuwe wet, die het mogelijk maakt illegale downloaders bij herhaalde overtreding af te sluiten van het internet. Woensdag stemde de senaat met een grote meerderheid voor het wetsvoorstel. De sanctie maakt deel uit van een groter pakket aan maatregelen, bedoeld om legale initiatieven te steunen. Het paradepaardje van president Nicolas Sarkozy werd eerder door het parlement nog weggestemd, maar lijkt nu alsnog werkelijkheid te worden. De verwachting is, dat de wet in het najaar in werking zal treden.

Frankrijk loopt met deze maatregelen voorop in de strijd tegen illegale downloads. In Frankrijk golden al zware sancties. Zo konden downloaders maximaal 300.000 euro boete en een celstraf van een jaar krijgen. Deze maatregel moet de huidige regeling vervangen. Het zou een precedent kunnen worden voor andere landen, maar het lijkt niet erg waarschijnlijk dat ook in Nederland direct zo’n wet komt. De belangrijkste gegadigde om zo’n wet te initiëren, branchevereniging NVPI, stuurt er in elk geval niet op aan. “Wij vinden dat het internet sterker gereguleerd moet worden”, zegt Wouter Rutten. “De internet service providers moeten daar een rol in spelen, hetzij uit zichzelf, hetzij gedwongen. Op dit moment richten we ons op het eerste, niet op een wet. Er wordt gesproken.”

De voorgestelde wet in Frankrijk roept de nodige discussies op. Het Europees parlement ziet de wet niet zitten en critici roepen dat afsluiting van het internet een disproportionele maatregel is. “Internet is een eerste levensbehoefte volgens veel mensen”, zegt Rutten. “Dat is relatief. Als je je rekening niet betaalt, sluit de provider je ook af.” Toch wil de NVPI downloaders niet afsluiten. De branchevereniging van de entertainmentindustrie trekt samen op piraterijbestrijder stichting Brein. “We zitten sowieso met het probleem dat downloaden uit illegale bron in ons land nog altijd niet strafbaar is. Wij richten ons op uploaders. Sanctionering kan wat ons betreft ook in de vorm van een beperking van de toegang tot het internet.”

Dat betekent, concreet, dat een uploader in eerste instantie een waarschuwingsmail zou moeten krijgen, bij tweede een brief en in derde instantie een beperking van de bandbreedte. “Je kunt dan nog wel je belastingaangifte doen via internet, maar geen films downloaden.” Rutten vindt het belangrijk dat het hele proces buiten de rechter om gebeurt, zodat gebruikers geen strafblad oplopen. “Wat ons betreft kunnen gebruikers die bestraft worden zelfs anoniem blijven.” De regels zouden – net als in Frankrijk - gehandhaafd moeten worden tot een speciale organisatie, die de bevoegdheid krijgt om boetes uit te delen. “Vergelijkbaar met het Commissariaat Voor De Media of de Autoriteit Financiële Markten.”

De gesprekken tussen de NVPI zouden volgens Rutten dit jaar nog resultaat op moeten leveren. Zo niet, dan wendt de organisatie zich alsnog tot de politiek. Dat is voorlopig niet alleen de minst gewenste weg, maar volgens Rutten ook de moeilijkste. “De Nederlandse politiek staat nog niet erg open voor zo’n wet.”