Mininova gaat torrents filteren op illegaal materiaal

“Mininova met contentfilter is net zo zinloos als een theepot van chocolade”

Atze de Vrieze ,

Torrentbedrijf Mininova begint een proef met het filteren van videocontent op zijn website. Een externe partij gaat de komende twaalf weken alle content checken. Auteursrechtelijk beschermd materiaal zal op verzoek van rechthebbenden bij voorbaat door Mininova geblokkeerd worden.

“Mininova met contentfilter is net zo zinloos als een theepot van chocolade”

Torrentbedrijf Mininova begint een proef met het filteren van videocontent op zijn website. Een externe partij gaat de komende twaalf weken alle content checken. Auteursrechtelijk beschermd materiaal zal op verzoek van rechthebbenden bij voorbaat door Mininova geblokkeerd worden. Het audioaanbod op Mininova wordt voorlopig niet gefilterd. Een opmerkelijke koerswijziging, met het oog op de rechtszaak tegen de Stichting Brein. 20 mei treffen de twee elkaar voor de rechter, met als inzet juist die filtering.

Mininova doet erg zijn best zichzelf te positioneren als een legitiem distributiekanaal. Waar andere sites provocerend de piratenvlag laten wapperen, schermt Mininova juist met samenwerking met contentleveranciers. Mininova ging onlangs nog een samenwerkingsverband aan met het Utrechtse indielabel Beep! Beep! Back Up The Truck. De site hanteerde al een notice and take down policy. Rechthebbenden kunnen zich melden bij Mininova op het moment dat hun werk aangeboden wordt, waarna Mininova de bestanden verwijdert. Brein wil bij de rechter afdwingen dat Mininova actiever te werk gaat. Volgens de piraterijbestrijder heeft Mininova zijn business model gebaseerd op de distributie van illegale content.

De reacties van Mininova-gebruikers op de nieuwe strategie liegen er niet om. Sommige gebruikers zien het als de doodsteek voor de site, die wereldwijd tot de grootste torrentnetwerken behoort. Anderen nemen het Mininova kwalijk zijn principes overboord te gooien onder dreiging van een rechtszaak. Een gebruiker noemt Mininova met contentfilter net zo zinloos als een theepot van chocholade. Weer anderen hebben begrip voor de keuze, met name na het oordeel in de zaak tegen het Zweedse Pirate Bay. Vier oprichters van die site werden veroordeeld tot celstraf en hoge boetes. De Zweden kiezen nog altijd voor een frontale aanval op de entertainmentindustrie, Mininova lijkt eieren voor zijn geld te kiezen.

Erik Dubbelboer van Mininova begrijpt de reacties van zijn gebruikers, maar denkt dat ze vooral voortkomen uit onbegrip. “Veel mensen weten niet precies wat deze test precies inhoudt. We werken actief samen met een aantal contentleveranciers, die aangeven wat gefilterd moet worden.” In de praktijk gaat het om enkele honderden titels, met name tv-series. Mininova ziet deze test als een uitbreiding op hun content distribution dienst, waarmee contentleveranciers zelf controle houden over hoe hun werk op de site verschijnt. “Dit is zeker niet het einde van Mininova.”

De test lijkt een knieval voor Brein, maar volgens Dubbelboer zou de stichting met deze filtering niet tevreden zijn. “We hebben ze iets dergelijks al eens voorgesteld. Daar gingen ze niet mee akkoord. Ze willen dat we zelf de volledige verantwoordelijkheid nemen voor het aanbod op de site.” Tim Kuik van Brein vindt de test een stap in de goede richting. “Wij zijn blij dat Mininova begint te doen wat ze horen te doen. Het geldt nu voor een deel van de content, voor andere soorten content zou een vergelijkbaar filter moeten komen.”

Toch zal de rechtszaak 20 mei hoe dan ook door gaan. “Ik wil de verplichting van Mininova om content te filteren graag juridisch vastgesteld zien. Wij willen afdwingen dat Mininova effectieve maatregelen neemt tegen inbreuk. Als we nu de zaak afblazen, kan Mininova over een paar weken zondermeer concluderen dat de test mislukt is. Het is dan hun verantwoordelijkheid om iets anders te verzinnen.” De belangrijkste vraag is nu of de rechter wel genoegen neemt met deze manier van werken, of dat het afgedaan wordt als een charmeoffensief. “Dat gaan we op 20 mei zien”, zegt Dubbelboer.