Tivoli heroverweegt samenwerking Muziekpaleis Tivoli heroverweegt samenwerking Muziekpaleis

“De gemeente heeft een groot probleem”

, Atze de Vrieze

Tivoli heroverweegt samenwerking Muziekpaleis

“De gemeente heeft een groot probleem”

Atze de Vrieze ,

Poppodium Tivoli gaat de samenwerking met Muziekcentrum Vredenburg en SJU Jazz heroverwegen. De drie podia moeten over een paar jaar opgaan in het Muziekpaleis, maar na een vernietigend rapport over Vredenburg dat eerder deze week naar buiten kwam, heeft Tivoli ernstige twijfels. “De gemeente Utrecht heeft een groot probleem.”

“De gemeente heeft een groot probleem”

Poppodium Tivoli gaat de samenwerking met Muziekcentrum Vredenburg en SJU Jazz heroverwegen. De drie podia moeten over een paar jaar opgaan in het Muziekpaleis, maar na een vernietigend rapport over Vredenburg dat eerder deze week naar buiten kwam, heeft Tivoli ernstige twijfels. Eerder deze week liet bestuursvoorzitter Barry de Vos van Tivoli al weten enorm geschrokken te zijn van de situatie bij het Muziekcentrum, inmiddels zijn aan die constatering ook conclusies verbonden. “De gemeente Utrecht heeft een groot probleem.”

“Dat het financieel slecht ging met Vredenburg, dat wisten we al, maar dit rapport laat zien dat er helemaal niets klopt”, zegt De Vos. “Wij hebben een half jaar geleden een overeenkomst gesloten met de gemeente Utrecht. Een flink deel van deze problemen had de wethouder toen al kunnen weten. De overeenkomst is dus op oneigenlijke gronden gesloten. Als een half jaar na een fusie blijkt dat een van de partijen zo goed als failliet is, wordt die fusie direct ontbonden.” De Vos wijdt het gebrek aan communicatie vooral aan wethouder Cees van Eijk. “Tot voorkort was wethouder Janssen onze gesprekpartner. Sinds Van Eijk het roer weer overgenomen heeft, is het een ramp. Met die man is niet te communiceren.”

Tivoli gunt zichzelf dan ook de vrijheid om na te denken over drie andere scenario’s. Meest voor de hand liggend is een heroverweging van de afspraken, zodat de drie partijen met meer zekerheden toch op kunnen gaan in een nieuwe organisatie. Een andere mogelijkheid is dat Tivoli in eerste instantie als losse huurder in het pand trekt, om pas later tot een fusie te komen. Meest rigoureuze scenario houdt in dat Tivoli een losse entiteit in het Muziekpaleis blijft.

Bang dat Vredenburg in die laatste situatie omvalt en Tivoli alsnog voor problemen stelt, is De Vos niet. “Het gebouw kan niet omvallen. We zijn niet in Keulen. En zo lang de gemeente er geld in blijft pompen, zal de organisatie ook niet omvallen. Voor die hulp zal de gemeente wel meer zeggenschap vragen, en daar passen wij voor. Tivoli is financieel zo goed als onafhankelijk, en dat willen we graag zo houden. Een vierde mogelijke scenario wijst Tivoli bij voorbaat af: Tivoli blijft niet alsnog aan de Oudegracht. “Wij gaan straks mooie dingen programmeren in het Muziekpaleis.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12