Programmeur Ben Kamsma gokt het er maar weer eens op. De lente editie van London Calling is ook dit jaar drie dagen, waarvan er één tegelijkertijd met Koninginnedag valt. “Tegen beter weten in”, zegt Kamsma. “Iedereen denkt dat het niet leuk is om London Calling op die dag te doen. Maar dat denk ik juist wel, terwijl iedereen hetzelfde doet kun je iets anders doen.”
London Calling was al eens eerder in oranje gehuld, zo stond eerder buiten naast Paradiso een podium waar onder meer bands als Kaiser Chiefs, Shit Disco en The Rifles stonden. “Die dag was erg geslaagd.” Toch zal het dit keer niet helemaal hetzelfde zijn. Hoe sterk de zon ook zal schijnen, alles vindt dit keer binnen plaats. Is het aan Erol Alkan, de electroclash dj die pas nog aan het programma is toegevoegd, om de mensen naar binnen te trekken? Kamsma: “Erol Alkan is een naam die ik al lang wilde hebben. Dat is nu gelukt.”
Daarbij past de dj nu ook beter in de line-up, die sinds anderhalf jaar meer op de nieuwe golf elektronische bands is gericht. “En toch zijn het ook bandjes. Misschien minder rock ’n roll, maar ook in die hoek kun je rock ‘n roll verwachten.”
En Kamsma bespeurt naast de meer elektronica georiënteerde bands ook een andere tendens: shoegaze. “Popmuziek is het nu even niet in Engeland, er wordt gezocht naar nieuwe dingen. Natuurlijk zijn er ook dingen die je niet doet, maar wat er nu op het programma staat is relevant.”
Kamsma belooft dat de penetrante geur die na een brand in de opslagruimte in de bovenzaal is blijven hangen voor London Calling is verdwenen. “Ik kan niemand aanraden zijn eigen huis in brand te steken, de lucht is moeilijk weg te krijgen. Het ruikt er alsof whisky is gestookt met eikenhout. Het hout wordt momenteel vervangen, de gordijnen worden gewassen. Voor 30 april is dat wel klaar.”
London Calling is op 30 april en 1 plus 2 mei. Kijk hier voor het programma.
London Calling tegen beter weten in op Koninginnedag
Bovenzaal gesaneerd om brandlucht te verwijderen
London Calling is deze lente ook tijdens Koninginnedag. “Tegen beter weten in”, zegt programmeur Ben Kamsma. De penetrante lucht die na het brandje in de opslagruimte nog altijd in de bovenzaal rondzwerft moet te zijner tijd verdwenen zijn. “Ik kan niemand aanraden zijn eigen huis in brand te steken, de lucht is moeilijk weg te krijgen.”