Maandag maakte Buma bekend wat de kosten per jaar zijn voor het embedden van een audio- of video stream op een site. Die bedragen 312 euro per jaar voor particulieren en 13 procent van de omzet met een minimum van 780 euro per jaar voor commerciële partijen. Advocaten zeggen echter dat de grondslag voor die heffing niet rechtsgeldig is. Jurist Arnoud Engelfriet vindt de aanpak van Buma/Stemra verwerpelijk. Media advocaat Hans Bousie heeft besloten een proefproces uit te lokken door op een site zijn naam een aantal streams aan te bieden en de daarna ontvangen rekening niet te betalen.
De nu gehanteerde heffing werd meerdere keren aangekondigd en ook weer uitgesteld. Inmiddels is hij echter een feit. Radio.nl is de eerste site die bekend maakte een rekening te hebben ontvangen. Op de site van Buma/Stemra is de licentiecalculator uitgebreid met een webcasting optie.
Toch blijven er nog veel vragen open. Bij Buma/Stemra was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar. En dus blijft nog onduidelijk wie nu wel en wie niet moet betalen. Ook is niet helder of het gaat om continue streams of dat elk willekeurig embed Youtube filmpje op een site kandidaat is. Na de rumoer die losbrak bij de eerste aankondiging van de incassoplannen, beloofde Buma/Stemra individuele embedders nog te ontzien.
Bousie is ook heel benieuwd wat de aanbieders van het te embedden materiaal ervan vinden. "Als Buma/Stemra dit gaat handhaven, is dat feitelijk een poging tot sluiten van een site als Hyves." En dat strookt weer niet met de instructie die de organisatie van overheidswege heeft meegekregen, aldus de advocaat: "Buma/Stemra moet te allen tijde een afweging maken tussen de belangen van rechthebbenden en gebruikers. Maar daar is inmiddels al een tijdje geen sprake meer van. Het is een bedrijf dat omzetmaximalisatie nastreeft."
Bousie denkt dat het niet toevallig is dat de auteursrechtenorganisatie niet aanklopt bij Hyves, Youtube of Myspace, maar de rekening nu toch stuurt naar de mensen die het materiaal via hun eigen site aanbieden. "Wereldwijd worden dit soort dingen aangeboden en nu gaat Buma/Stemra in Nederland rekeningen sturen? Het is echt lachwekkend. Ik zou zeker niet betalen. Laat ze vooral bij mij beginnen. Ik ben klaar voor een proefproces."
"Dat zou heel mooi zijn," zegt ICT jurist Arnoud Engelfriet. Hij schreef op zijn eigen blog over de kwestie. "Maar ik vrees dat Buma/Stemra wel uitkijkt voor ze Bousie aanschrijft omdat hij auteursrechtelijk beschermde audio en video op zijn website zet." Engelfriet vindt de aanpak van Buma/Stemra schandelijk: "Ze heeft een digitale robot die sites afspeurt en op basis daarvan mensen rekeningen stuurt. Dat is natuurlijk van den zotte. Het feit dat de auteursrechtenorganisatie coulant zegt te zijn met verstuurde rekeningen die niet terecht blijken te zijn, doet daar niets aan af. Je moet eerst wat te vorderen hebben en dat ook kunnen aantonen. Deze aanpak grenst aan misleidende handelspraktijken."
Overigens durft Engelfriet mensen niet op te roepen de rekening te negeren. "Ook al heeft Buma/Stemra geen poot om op te staan, dan nog kan een eventueel proces een langdurig en kostbaar traject worden. Dat is niet iets wat je je als individu op je hals wil halen. Laten we hopen dat Bousie een proefproces forceert. Dan sta ik hem graag bij."