Kaartkoper snapt niets van ongeldig maken Lowlandskaarten

Lowlands directeur: "Ook Seatwave is niet te vertrouwen"

Ron van der Sterren ,

Volgens Lowlands directeur Eric van Eerdenburg is het heel helder: “Er zijn maar twee plekken waar je met honderd procent zekerheid geldige kaarten kunt kopen: Livenation.nl of onze eigen doorverkoopsite Tickettrade.” Zelfs Seatwave is niet te vertrouwen, aldus Mojo.

Lowlands directeur: "Ook Seatwave is niet te vertrouwen"

Mojo heeft enkele kaarten die ze vorige week ongeldig maakte weer geactiveerd. Het gaat om kaarten die zijn verkocht via de secundaire online ticketshop Seatwave. Dat zeggen bezitters van Lowlandskaarten die vorige week op de zwarte lijst verschenen. Zij namen naar eigen zeggen contact op met Livenation, waarna de kaarten van de zwarte lijst verdwenen.

Livenation dochter Mojo ontkent via Seatwave verkochte kaarten weer geactiveerd te hebben. Volgens Lowlands directeur Eric van Eerdenburg is de ticketsite van Seatwave even onbetrouwbaar als de andere ticketbureaus die Mojo vorige week een gevoelige klap toebracht door een kleine 200 Lowlandskaarten ongeldig te maken. "Misschien heeft Seatwave de kopers nieuwe kaarten beloofd, ik weet het niet. Wij hebben het in ieder geval niet gedaan. Alleen als je bij onze eigen doorverkoopsite Tickettrade of via Livenation.nl koopt, weet je zeker dat je een echte kaart hebt."

Ook al is Seatwave op dit moment een partner van Livenation, toch kun je daar dus nepkaarten kopen, bevestigt Van Eerdenburg. Seatwave levert de techniek voor de officiële doorverkoopsite Tickettrade. Er is één essentieel verschil, zegt de Lowlandsdirecteur: "Seatwave heeft geen toegang tot onze database. De kaarten die op Tickettrade worden aangeboden, zijn door ons gecontroleerd. Dat geldt niet voor de kaarten die op Seatwave worden aangeboden."

Maar Seatwave biedt wel precies dezelfde kaarten aan als Tickettrade. Tegen dezelfde prijzen, in eenzelfde layout, met het partnerlogo van Livenation ernaast. Van Eerdenburg snapt de verwarring: "Het systeem is nog niet af. Daar werken we nu aan. Maar we moeten die lijn hard trekken. Mensen die bij Seatwave  kochten en nu een ongeldige kaart hebben, moeten hun geld terugvragen bij Seatwave."

Dat er nog werk ligt, laat ook de officiële doorverkoopsite zien. Terwijl een wetsvoorstel de maximale doorverkoopprijs op 110 procent wil stellen, kon je tot afgelopen week op Tickettrade nog kaarten voor 900 euro per stuk kopen. "Zoals gezegd, het systeem is nog niet klaar. We zullen hier snel een maximumprijs invoeren", aldus de Lowlandsdirecteur. Die lijkt er sinds deze week te zijn: alle Lowlandskaarten duurder dan 300 euro zijn verdwenen uit de lijst, zowel bij Tickettrade als bij Seatwave.

Niet alle kopers hebben begrip voor de huidige aanpak van secundaire ticketbureaus. Zoals William. Hij kocht zijn kaarten via Onlineticketshop.nl, voor 190 euro per stuk. “Ik ga voor de tweede keer naar Lowlands. Toen ik ze kocht, was Lowlands nog niet uitverkocht. Wel hoorde ik mensen zeggen dat het hard ging. Tuurlijk is het stom dat ik niet naar de Lowlandssite ben gegaan om kaarten te kopen. Maar normaal ga ik ook nooit naar de site van een zaal of band om een kaartje te kopen. Dat doe ik altijd via Ticketservice of Ticketshop of hoe ze ook heten. Nu gaf Google Onlineticketshop.nl als resultaat. Ze hebben allemaal dezelfde icoontjes onderaan hun site hangen en ze beloven allemaal je geld terug te geven als er iets mis is.”

De koper is bozer op Mojo dan op Onlineticketshop.nl “Bij de ticketshop staan ze me netjes te woord en beloven ze me nog steeds de kaarten te leveren uiterlijk twee weken voor aanvang van het festival, of me mijn geld terug te geven. Bij Mojo word ik doorverwezen naar het politiebureau. ‘Doe maar aangifte als ze niet leveren’ zeggen ze. Maar hoe kan ik nu opboksen tegen dit soort clubs? En wat is eigenlijk het probleem? Dat ik vrijwillig 40 euro meer heb betaald die niet naar de organisator zijn gegaan? Als je dat zo vervelend vindt, waarom hanteer je dit kaartsysteem? Biedt ze dan waterdicht aan, voor mijn part met paspoortcontrole, zoals bij een vliegticket. Maar vecht die concurrentiestrijd asjeblieft niet over mijn rug uit.”

“We schuiven de verantwoordelijkheid zeker niet af op onze bezoekers,” bezweert Van Eerdenburg. “Het gaat niet om die 40 euro. Die kan ik zelf vragen. Deze koper heeft nu een kaart voor 190 euro gekocht. Maar als er 20.000 kaarten via de zwarthandelaren gaan, zal de prijs drie keer over de kop gaan. Dat willen we koste wat kost voorkomen."

Mojo is van plan om voor Lowlands nog meer kaarten uit de markt te halen.